New Orleans efter orkanen Katrina 2005. (Pixabay)

söndagskrönika Louisiana i den amerikanska Södern håller på att sjunka ner i havet. Samtidigt som delstaten är en av de mest klimatutsatta i USA har den också högst andel klimatskeptiker, skriver Jonas Cullberg.

Leran klafsade under Harris Cheramies fötter. Efter den minutlånga promenaden från hans pickup till det som en gång var Leeville Seafood Restaurant, stället han drev i 23 år, stannade han och hämtade andan. Nu fanns här bara ett tomrum med några enstaka cementblock som stack upp ur marken. Orkanen Zeta som drog in över Louisiana i oktober förra året ryckte upp Harris restaurang och spolade ut den i Mexikanska golfen.

Lyckligtvis hade han just tecknat en stormförsäkring, efter att ha varit utan året innan.

”Gud tar alltid hand om mig”, förklarade Harris vid ruinerna av sin gamla restaurang. Men 76-åringen genomgick nyligen en hjärtoperation och har serverat sin sista friterade räka. Han räknar dessutom med att Leeville, en by med ett tjugotal invånare, ligger under vatten om ett decennium och tycker inte att det är någon idé att bygga upp restaurangen igen. Sedan 1930-talet har havet svalt 70 procent av området.

I Louisiana hänger klimatskepsisen till stor del ihop med de oljeriggar som syns vid horisonten

Runt om i Leeville syntes spåren av orkanen. Metallskrot låg utspritt längs huvudgatan som kantades av hus med avslitna fasader. Louisiana i den amerikanska Södern är en av de amerikanska delstater som är i särklass mest utsatta för klimatförändringarna. Ett varmare klimat betyder fler och kraftigare stormar. Stigande havsnivåer gör tillsammans med erosionen att kusten försvinner i en hastighet av en fotbollsplan i timmen. Men Harris Cheramie ville inte veta av begreppet klimatförändringar. ”Jag tror inte på det där”, sa han. ”Klimatet förändras fyra gånger om året: vinter, vår, sommar, höst.”

Han är inte ensam om det synsättet. Trots Louisianas klimatproblem har delstaten högst andel klimatskeptiker i USA, enligt en undersökning från Yale-universitetet. På många av husen i Leeville, som hissats upp på fyra meter höga pålar som skydd mot översvämningar, vajade Trump-flaggorna fortfarande, långt efter valet. Den klimatskeptiska expresidenten är omåttligt populär i Louisiana. ”Den första presidenten sedan Harry S. Truman som är en riktig man”, enligt Harris Cheramie. Klimatförändringarna väntas slå hårdast ekonomiskt mot de delstater där Republikanerna har sitt starkaste stöd.

I Louisiana hänger klimatskepsisen till stor del ihop med de oljeriggar som syns vid horisonten från motorvägen till Leeville. Delstaten är en av USA:s största oljeproducenter, en industri som har arbetat hårt för att underminera forskningen om klimathotet och som är tätt knuten till Republikanerna. Samma samhällen vid Louisianas kust som drabbas hårt av havsnivåhöjningarna är också ekonomiskt beroende av oljan och mottagliga för industrins argument.

En annan tänkbar förklaring till klimatskepsisen i Louisana handlar om kyrkan i en av USA:s allra mest religiösa delstater. Trots att det är något bibliskt över klimatkrisens framtidsscenarier, med massiva översvämningar, stormar och människor på flykt, går miljöfrågor inte hem bland vita protestanter och framförallt inte bland de så inflytelserika väckelsekristna kretsarna i USA. Klimatet är helt enkelt stämplat som en fråga för vänstern. Att vara väckelsekristen har allt mer blivit synonymt med att vara en konservativ Fox News-tittare, och en del av en grupptillhörighet som präglas av klimatskepsis.

Så länge man pratar väder och inte mänskligt utlösta klimatförändringar kan republikaner och demokrater vara överens om en del åtgärder mot hotet från havet. En enig delstatskongress har röstat igenom bygget av ett gigantiskt projekt som ska skydda Louisiana från översvämningar genom murar och vallar, till en kostnad av 50 miljarder dollar de kommande 50 åren. Men det är en fåfäng och förmodligen otillräcklig kamp i en delstat som sakta håller på att möta samma öde som Harris Cheramies fiskrestaurang.

 

Jonas Cullberg är journalist och författare. Han bor för närvarande i New York.