När de rödgröna visionerna blir svåra att genomföra i Rosenbad behöver S en stad som kan fungera som skyltfönster.

Det går nästan att höra Stefan Löfvens suck. Göran Persson breder ut sig i Agenda och får ett uppslag i Aftonbladet med budskapet att S inte har erbjudit ett tillräckligt tydligt politiskt alternativ. Ovanpå det Katrine Kielos kloka men svårföljda råd i samma tidning. S måste förtydliga politiken och samtidigt nå nya, bredare väljargrupper.

Ja. Suck. Såklart. Allt detta borde göras. Men hur?

Det parlamentariska läget bäddar ju inte direkt för tydlig politik. En rödgrön regering som även måste förhandla över blockgränsen kan få svårt att bli det där glasklara vänsteralternativet som efterlyses.

Följaktligen måste frågan ställas: Vilken ort ska bli det rödgröna skyltfönstret inför valet 2018? Frågan är också: Vilken stad ska spela samma roll för S som Fagersta har gjort för V och Kalix för MP?

Min hemstad Uppsala är en het kandidat. Uppsala är den enda storstaden där S gick framåt i det här valet. I Malmö och Göteborg backade S med drygt två respektive hela sju procentenheter. Maktskiftet i Stockholm är som bekant inte en socialdemokratisk förtjänst – S backade med en halv procentenhet – utan beror på att V, MP och FI ökade.

I Sveriges fjärde storstad ökade S däremot sitt stöd med ganska rejäla 2,3 procentenheter.

Allianspartierna har sedan 2006 gjort sitt bästa för att göra Uppsala till en borgerlig mönsterstad. Uppsala var först i landet med att införa utmananderätt. Direktivet från kommunledningen var allt som kan konkurrensutsättas skulle konkurrensutsättas – inklusive kommunens två 4H-gårdar.

Plötsligt skulle en verksamhet som bygger på 12-åriga hästtjejers frivilliga engagemang vara marknadsmässig. Det var en offentlig hemlighet att Moderaterna kunde tänka sig att privatisera Katedralskolan, Gustav Vasas gamla skola med anor från 1200-talet.

Det är inte konstigt att uppsalaborna tyckte att alliansen hade gått för långt. På andra ställen i landet har tidigare alliansväljare hoppat rakt från den blå M-stapeln ner i brun främlingsfientlighet.

Men i Uppsala verkar S faktiskt ha lyckats få människor att byta block. Dels med löften om att prioritera mer resurser till skolan och välfärden, dels genom att engagera sig i lokala frågor.

Socialdemokraternas Facebook-sida för att rädda 4H-gårdarna har över 4 000 tummen upp – fler än partiets egen.

Stadens rödgröna koalition har definitivt ambitioner. Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad. Här ska byggas mer än i någon annan kommun. Arbetslösheten ska vara lägst i länet, vilkets skulle innebära lägst arbetslöshet i hela Sverige.

Uppsala vill alltså bli bäst på att bedriva en modern storstadspolitik. Uppsala är dock inte bara storstad, utan också Sveriges största landsbygdskommun. På den uppländska glesbygden fick SD på sina håll 15 procent, och de hade förmodligen fått ännu mer om inte ”Landsbygdspartiet” fångat upp en del missnöjesröster.

Storstadspolitiken måste alltså kombineras med ett vettigt landsbygdsprogram. Om Uppsala lyckas blir staden ett skyltfönster värt att visa upp 2018.