Tillfälliga uppehållstillstånd och skarpare krav vid anhöriginvandring är ren populism. Det gröna svaret på flyktingkrisen är ett smartare mottagande, skriver Carolina Bruseman, Klara Lidman och Mårten Roslund.

I dag offentliggörs en migrationspolitisk uppgörelse mellan samtliga partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. När miljontals människor flyr från oroshärdar är det positivt att partierna tar ansvar för överenskommelser över blocken.

Men Grön ungdom är långt ifrån nöjda med flyktingförhandlingarna. Flera av förslagen går tvärtemot vår vision om en värld där människor kan röra sig obehindrat mellan länder. Vi är starkt kritiska till tillfälliga uppehållstillstånd och skarpare krav vid anhöriginvandring, som helt saknar stöd i forskning om integration.

Kraven är ren populism.

Tillfälliga uppehållstillstånd står i direkt motsättning till vår ambition att öka tryggheten för människor som kommer hit. Den som flyr till Sverige måste vara säker på att kunna bygga ett nytt liv här.

Höga krav vid anhöriginvandring sliter isär familjer och hindrar människor som älskar varandra från att återförenas. Vi gröna vill avskaffa sådana restriktioner – inte göra dem ännu hårdare.

Huvudansvaret för uppgörelsens inhumana inslag bärs av de två stora partierna och Kristdemokraterna. Tillfälliga uppehållstillstånd, skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring och förändringar i dagersättningen till flyktingar går helt emot vår ideologiska grund.

Det finns spår i överenskommelsen som också är bra. Den färdiga uppgörelsen innebär att Sverige accepterar fler kvotflyktingar, minskar byråkratin för asylsökande och utreder hur vi kan skapa fler lagliga vägar till EU.

De tillfälliga uppehållstillstånden kommer bara att gälla i tre år, och barn och familjer samt kvotflyktingar får permanenta uppehållstillstånd. Det hade inte varit möjligt utan Miljöpartiet.

Samtidigt är den gröna utgångspunkten att ännu fler människor ska kunna söka sig till Sverige. Då måste vi angripa trögheten på arbetsmarknaden, bostadsbristen och den ineffektiva hanteringen av asylsökningar.

En nyckel till integration är att nyanlända snabbt ska få plats på arbetsmarknaden. Förstärkningen av YA-jobben är ett steg i rätt riktning, men det behövs även nya snabbutbildningar för den som saknar tidigare studier.

Det kan handla om enklare uppgifter inom hotell- och restaurang, eller om att vara personlig assistent med modersmålskunskap. Andra förslag som sänker trösklarna till arbete är mer pengar till språkundervisning och validering av utländska utbildningar.

Flyktingkrisen belyser den akuta bostadssituationen. Kravet att ensamkommande ska ha egna rum vid placering på HVB-hem måste rimligen slopas i detta läge. Staten bör också undersöka förutsättningarna för att rikta specifikt stöd till kommuner som vill bygga nya boenden för asylsökande.

Stora delar av plan- och bygglagen kan behöva skrotas för att tillfälliga bostäder snabbt ska komma på plats. Mossiga byggregler får inte trumfa Socialtjänstens krav på tak över huvudet.

Den omfattande byråkratin kring flyktingmottagande är ett stort slöseri med resurser. Uppgörelsen har aviserat förenklingar i handläggningen, men vi saknar tydliga förslag. En effektiv metod är att ersätta individuella bidragsprövningar med mer generella schablonbelopp.

För människor på flykt från kriget i Syrien bör byråkratin minimeras – individerna ska omedelbart ges permanenta uppehållstillstånd.

När världen brinner ska Sverige svara med ett effektivt flyktingmottagande. En genomtänkt politik kan öka antalet bostadsplatser, korta handläggningstiderna och skapa enklare vägar in på arbetsmarknaden. Sverige har kapacitet för fler – inte färre.

Carolina Bruseman, Grön Ungdoms förbundsstyrelse
Klara Lidman, Grön Ungdoms förbundsstyrelse
Mårten Roslund, Grön Ungdoms förbundsstyrelse