Här avgörs flickans öde. Foto: Migrationsverket.
Här avgörs flickans öde. Foto: Migrationsverket.

Dyrt och dåligt. Så ser situationen ut när Migrationsverkets tillfälliga boenden granskas.

Hittills i år har Migrationsverket betalat nära 220 miljoner kronor för totalt 44 tillfälliga boenden för asylsökande runt om i Sverige. När Sveriges Radios Ekot granskar Migrationsverkets boenden visar det sig dock att nästan hälften, 13 av 29 granskade boenden, har betydande brister.

Det rör allt ifrån att det bara finns en toalett för 24 personer att dela på till stugor som inte håller värmen och mat av undermålig kvalité. På Dalahästens boende i Avesta berättar Röda korsets tolk att barnen fryser och kräks upp den mat de serveras för att kvalitén är undermålig. På ett annat granskat boende finns inga kylskåp och maten hängs ut genom fönstren för att inte bli dålig.

En familj om åtta personer berättar hur de delat på ett enda rum som bostad i över ett år.

Och förutom de stora problemen med tillfälliga boenden är de också onödigt kostsamma.
– Det är mycket dyrare med tillfälliga boenden än lägenhetsboenden. Det är mer pengar för sämre kvalitet, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, till Sveriges Radios Ekot.

Samtidigt är det svårt för Migrationsverket att hinna med, inte minst på grund av att så många flyktingar nu kommer från det akut krigsdrabbade Syrien.
– Det kommer fler asylsökande nu än på 20 år och vi måste ge människor tak över huvudet och mat för dagen, säger Mikael Ribbenvik.