Bild: Maria Georgieva

Kommuner som tar emot många flyktingar ska få stöd av kommuner som inte tar emot flyktingar alls. 

Kommuner som vägrar ta emot flyktingar ska ändå tvingas vara med och ta ansvar ekonomiskt. Detta genom en solidaritetsbonus som Socialdemokraterna nu föreslår.
– I dag är det för få kommuner som tar ansvar för flyktingpolitiken och det är inte rimligt. Det är Sverige som land som tar emot flyktingar och då ska också alla kommuner vara inblandade och ta ansvar för det. Och är det så att man inte får ordning på det, att alla är med då får man vara med och betala i alla fall, säger Stefan Löfven (S) i en intervju med Sveriges Radios Ekot.

Att fler kommuner ska vara med och delat på ansvaret har Löfven argumenterat för vid flera tillfällen. Men det är först nu partiet har en modell för hur det ska gå till. De kommuner som inte tar emot flyktingar betalar in pengar som sedan fördelas till de kommuner som tar emot många flyktingar.

Systemet presenteras dock inte som någon permanent lösning. I stället är det en provisorisk modell tills man kommit fram till ett helt nytt system för hur statens och kommunernas ansvar ska se ut.

Stefan Löfven hoppas få stöd för solidaritetsbonusen på partikongressen i april.
– Vi har och ska ha en human flyktingpolitik. När man tittar på TV och ser vad som händer i Syrien så kan man inte i nästa timme slå igen dörren i ansiktet på människor som flyr för sitt liv. Det ska vi vara tydliga med, säger han till Ekot.