Bild på en hand med en Iphone, infälld framför en bild på en ung pojke som gräver upp metaller med en spade i Kongo-Kinshasa
Barnarbetare i en gruva i Kongo-Kinshasa, foto från 2009. Foto: Pxfuel, Sasha Lezhnev / Flickr

NYHET Familjer till barn som omkommit eller skadats när de arbetat i Kongo-Kinshasas koboltgruvor stämmer teknikjättar som Apple, Google, Microsoft och Tesla. Swedwatch ser positivt på att problemet tas upp juridiskt och pekar på att det krävs större ansvarstagande från företagen.

Anhöriga till 14 barn stämmer ett antal av världens största teknikföretag för delansvar i dödsfall och skador i Kongo-Kinshasas omfattande och brutala gruvindustri, rapporterar Guardian. Enligt stämningen, som lämnats in av rättighetsorganisationen International Rights Advocates i amerikanska huvudstaden Washington, anses företagen ha haft »specifik vetskap« om att den kobolt de använder i sina produkter kommer från barnarbete som dessutom utförs under livsfarliga arbetsförhållanden.

Barnen vars familjer står bakom stämningen ska ha arbetat illegalt i gruvor som tilllhör engelska gruvbolaget Glencore och kinesiska Zhejoang Huayou Cobalt. Glencore levererar i sin tur kobolt till ett Bryssel-baserat företag, Umicore, som i sin tur säljer den vidare till Apple, Google, Tesla, Microsoft och Dell. Det kinesiska företaget säljer i sin tur bland andra Apple, Dell och Microsoft.

Stämningen är banbrytande och det första i sitt slag där företagsjättar ställs till svars för missförhållanden som förekommer tidigt i produktionskedjan. Den ideella organisationen Swedwatch som arbetar för att lyfta fram missförhållanden knutna till bland annat företag ser positivt på att problemet uppmärksammas juridiskt nu har lämnats. Therese Sjöström-Jaekel, Swedwatch rapportchef, menar på att enskilda företag måste arbeta mycket mer systematiskt med att säkerställa att inga missförhållanden förekommer tidigt i produktionsleden.

– Företag som köper mineraler, eller produkter med mineraler i, måste ha en nolltolerans vad gäller barnarbete gentemot sina leverantörer och få dem att adressera problemet. Sker ingen förbättring, bör de vara beredda att avsluta affärsrelationen, säger hon.

Läs mer: Swedwatch larmar: Fler aktivister mördas 

Det handlar om att kontrollera gruvorna där metallerna tas fram för att spåra om det förekommer barnarbete och därefter, tillsammans med experter och de drabbade lokala aktörernas prioriteringar, komma fram till vad som är den mest effektiva insatsen för att stoppa detta.

– Inom de flesta sektorer har barnarbete sakta minskat men fortfarande arbetar minst 152 miljoner barn världen över. Barnarbete inom just gruvsektorn förväntas öka, främst på grund av den stora efterfrågan på mineraler som behövs för att producera elbilar och vardagselektronik såsom telefoner, datorer och tv-spel. Gruvor klassas som en av de farligaste miljöer som barn kan arbeta i, säger hon.

Kobolt är en jordartsmetall som är eftertraktad i olje- och it-industrin och som förekommer bland annat i litiumjonbatterier i allt från elbilar till datorer och mobiltelefoner. 60 procent av metallen på världsmarknaden har sitt ursprung i Kongo-Kinshasa – ett av världens mest instabila och korrupta länder.

De familjer som stämt teknikjättarna vill bland annat ha kompensation för att deras barn skadats eller dött under tvångsarbete och det känslomässiga lidande det har lett till.