Foto: Flickr/ HCC Public Information Office
Foto: Flickr/HCC Public Information Office

sjukskrivningar Sjukfrånvaron inom kommuner och landsting fortsätter att öka men i långsammare takt. »En tredjedel av kommunerna visar faktiskt på en minskning av sjukfrånvaron vilket är glädjande«, säger Örjan Lutz, SKL.

Sjukfrånvaron bland anställda inom kommuner och landsting fortsätter att öka, visar färska siffror från SKL. I kommunerna ökade den genomsnittliga sjukfrånvaron från 6 till 6,2 procent av ordinarie arbetstid mellan 2015-2016. I landstingen steg sjukfrånvaron i sin tur från 7 till 7,2 procent. Och kvinnor har nästan dubbelt så hög sjukfrånvaro som män.

Dock har ökningstakten bromsat in.

– Sedan 2011 har ökningstakten legat kring en halv procentenhet om året. Nu ser vi att den minskat till 0,2 procentenheter. Och en tredjedel av kommunerna visar faktiskt på en minskning av sjukfrånvaron vilket är glädjande, säger Örjan Lutz, analytiker på SKL.

För att sätta press på arbetsgivarna att ta ett större ansvar för rehabilitering och arbetsmiljö, föreslog socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i april förra året att arbetsgivarna skulle vara med och betala för kostnaderna för långtidssjukskrivna – så kallad hälsoväxling. Förslaget drogs dock tillbaka när fack och arbetsgivare tog fram egna åtgärdsplaner.

Eva Thulin Skantze, arbetsmiljöstrateg på SKL, säger att arbetet med att genomföra den partsgemensamma planen är i full gång. Totalt handlar det om 23 åtgärder inom åtta områden.

– Vi håller bland annat på att utveckla ett stödpaket med åtgärder som riktar sig till kommuner och landsting med hög sjukfrånvaro och vi har för avsikt att ta fram en räknesnurra så att man räkna på hur mycket sjukfrånvaron kostar, säger hon.

Eva Thulin Skantze säger dock att det kommer ta tid innan resultatet av arbetet ger avtryck i sjukfrånvarostatistiken.

– Det är ingen »quick fix« att jobba med förebyggande arbetsmiljöarbete. Vilken effekten blir kommer vi först kunna se på några år sikt.

Regeringen har satt ett mål om att minska sjukfrånvaron i hela landet till nio dagar i december år 2020.

– Tittar man på statistiken har kurvan början vika nedåt och att uppnå målet är i högsta grad troligt.