Försäkringskassan Bild: Flickr/ Matt Cornish
Försäkringskassan Bild: Flickr/ Matt Cornish

Eftersom regeringens budget föll blev det inget stopp för utförsäkringarna. Nu kommer ytterligare 13 200 personer att utförsäkras nästa år.

Ett av förslagen i regeringens budget var att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen år 2015. Men eftersom regeringens budget föll, och alliansens budget i stället röstades igenom, kommer nu tidsgränserna att bli kvar.

Siffror som Dagens Arena begärt ut från Försäkringskassan visar att myndigheten räknar med att 13 200 personer kommer att utförsäkras och förlora sin ersättning under 2015. För 2 240 av dessa sker det för andra gången. Vissa riskerar även att utförsäkras en tredje gång, men det finns inga siffror på hur många de är.

– Det här är jättedåligt på flera sätt. Den bortre tidsgränsen har orsakat en massa lidande för enskilda. Den har inte haft den effekt man kunde förvänta sig eftersom sjukskrivningarna faktiskt har ökat sedan den infördes. Väldigt få som utförsäkrats har gått till ett reguljärt arbete, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Enligt henne borde man i stället satsa på tidiga åtgärder.
– I stället för att sparka ut människor ur försäkringen måste man sätta in åtgärder tidigt i sjukskrivningsprocessen, säger hon.

Fram till augusti i år har 90 418 personer utförsäkrats sedan regeringen skärpte reglerna i sjukförsäkringen år 2008. 8 900 personer har utförsäkrats två gånger.

Dagens Arena har sökt Moderaterna för en kommentar.