Val2018 Valresultatet var dystert för många partier. Miljöpartiet förblir visserligen i riksdagen men tappar väljarstöd i alla kommuner – utom fyra. Feministiskt initiativ gick från att vara tiondelar från riksdagsmandat 2014 till ett valresultat på 0,4 procent i årets val. 

Trots en rekordvarm sommar och att klimatfrågan tog plats i valrörelsen på grund av temperaturerna har förlusterna för Miljöpartiet varit stora från att ha suttit en mandatperiod i regering. På riksdagsnivå tappar partiet 2,6 procentenheter, nästan var femte väljare, och får ett valresultat precis ovanför riksdagsspärren, 4,3 procent.

Visserligen är inte alla röster räknade ännu, men på kommunal nivå ser läget ännu sämre ut. Partiet tappar röster i alla kommuner förutom fyra, och förlorar sin representation i 64 kommuner.

MP växer i Åre, Bjurholm, Båstad och Gällivare. I de första tre kommunerna endast med 0,1 procentenheter vardera, men i Gällivare ökar partiet med hela 2,5 procentenheter.

Som Dagens Arena tidigare rapporterat har Miljöpartiets medlemskår halverats under mandatperioden. Vilket har gjort det svårt att hitta lokala företrädare att fylla listorna till fullmäktige.

Läs mer: MP kan bli utan representation i över 50 kommuner

Redan i förra valet var det besvärligt för Miljöpartiet då partiet nominerade företrädare i alla kommuner utom 15, enligt SCB.

I år har ett 30-tal kommuner stått utan kandidater. Flera av de platser där MP nu tappar sina platser i kommunfullmäktige är de som haft bekymmer med att fylla listorna. Till Sveriges Radio sa Gunilla Schollin-Borg i Högsby, som har suttit i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i 30 år, att hon inte hittade någon att ta över hennes plats.

– Jag har ringt runt till alla medlemmar och jag har också ringt runt till andra människor som kan vara tänkbara och jag har inte fått något första namn, och det är sorgligt, men så är fallet.

I Högsby tappar Miljöpartiet 2,8 procentenheter och landar på 0,6 procent.

Flera analyser kring varför det gått så dåligt för Miljöpartiet har gjorts på flera håll. Birger Schlaug menar att partiet har gjort fel i klimatfrågan och i hur man hanterat intern kritik, och syftar då främst på riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt.

Lär mer: MP-röster: Därför misslyckades Miljöpartiet

Även det tidigare språkröret Åsa Romson har spekulerat i orsakerna till partiets tillbakagång och framhållit att en bild tidigt »etsades fast« av att partiet i den rödgröna regeringen inte fick något gjort. Men Romson nämner också att MP gick ut hårt i början av regeringstiden med att vilja stoppa Förbifart Stockholm och Bromma flygplats, vilket de misslyckades med.

Ett annat parti som i årets val inte lyckades rida på vågorna av en het fråga är Feministiskt initiativ. Som efter #metoo varken lyckades vinna väljare eller uppmärksamhet.

I valet 2014 gick de starkt framåt och valdes in i 13 kommuners kommunfullmäktige och de var bara tiondelar ifrån att ta mandat i riksdagen.

I årets val tappade de stort på risknivå. Från 3,12 procent år 2014 till 0,4 procent fyra år senare.

Marielle Alvdal från Fi Strömstad tror att det kan bero på rädsla för SD och att väljarna valde säkra kort.

– Väljarna vågade inte vara feminister på valdagen, för att de var rädda att det skulle bli en bortkastad röst. Men 44 procent av väljarna uppger att de vill se Fi i riksdagen, säger Marielle Alvdal.

Nytt för årets val är att det finns en procentspärr på kommunal nivå, 2 procent för att komma in i kommuner med en valkrets, 3 procent i kommuner med fler valkretsar och till landstingen.

Det är en orsak till att Fi inte kommer in i kommunfullmäktige i exempelvis Malmö och Umeå.

Totalt finns Fi representerade i 13 av landets 290 kommuner efter söndagens val. De kandiderade i 60.

Trots att partiet storsatsade i årets val på just kommunal- och landstingsval så mister de sina platser i fyra kommuner, men vinner också platser i fyra nya: Strömstad (+3,3 %), Vilhelmina (+3,9 %), Ödeshög (+2,1 %) och Gnesta (+2,0 %).

Marielle Alvdal från Fi i Strömstad tror att partiets framgångar i kommunalvalet beror på att partiet svarat rakt på frågor, drivit frågor som väljarna engageras av och som en protest mot att även SD vinner mark i kommunen.

– Vi har svarat rakt på frågor och det har vi fått beröm för, vi har synts mycket och drivit frågor så som den om jämställd vård, nedtrappning till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön och årliga lönekartläggningar för att synliggöra och motverka skillnader i mäns och kvinnors löner och pensioner, säger Marielle Alvdal.

Hon tror inte att partiet har sitt bästa valresultat bakom sig.

– Det tar tid. Det tog åtta år för MP, det tog nästan 30 år för KD att komma in i riksdagen. Vi behåller vårt partistöd baserat på valresultatet 2014, så vi har alla förutsättningar att göra ett starkt val 2022.