Fotograf: Claes Herrlander.

“Om allt går i lås ska det här vara på plats första halvåret 2013.”

LO:s styrelse bestämde sig på måndagen, trots att flera förbund ställt sig tveksamma, bakom den så kallade jobbpakten.

Det innebär att unga under 25 år ska kunna jobba 75 procent och studera resten av tiden, redan från gymnasieåldern. Tanken är att det ska göra unga billigare att anställa parallellt med att de utbildar sig och blir mer kompetenta över tid.

Kritikerna menar att det kan leda till lönedumpning och lägre löner för alla. Fackförbundet Transport uppges, enligt SVT, ha ställt sig negativa också efter att övriga fackförbund accepterat jobbpakten.

LO:s krav för att ingå i jobbpakten har varit att de differentierade arbetslöshetsavgifterna i a-kassan slopas, något LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till slut fick regeringen och finansminister Anders Borg (M) att acceptera.

Nu kan det gå fort, menar Karl-Petter Thorwaldsson.
– Om allt går i lås ska det här vara på plats första halvåret 2013, säger Thorwaldsson till SVT.

Tidigare i november sa han till Dagens Arena att den differentierade arbetslöshetsavgiften är viktig att få bort inte minst för att den försvagat fackets ställning i och med att så många lämnat försäkringen.
– Den här differentieringen har medverkat till att både a-kassan och fackföreningarna tappat jättemycket medlemmar. Det är väldigt farligt när konjunkturen bromsar att vi har så väldigt många oförsäkrade, sa han då.