Fotograf: Claes Herrlander.

Karl-Petter Thorwaldsson: “De har varit väldigt lyhörda för det här om jag ska vara ärlig.”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson meddelade på söndagen att han ställer sig bakom förslaget om en jobbpakt med regeringen och Svenskt Näringsliv. Förslaget går ut på att unga får 25 procents lägre lön och arbetstid men i stället praktik och utbildning under de 25 procent som återstår. Kritiska röster har pratat om att LO medverkar till lönedumpning i och med jobbpakten och LO har medgett att vissa uttryckt missnöje över att de samarbetar med en borgerlig regering.

För att acceptera förslaget slåss LO hårt för att få bort de differentierade avgifterna till a-kassan, som innebär att de fackförbund med högst arbetslöshet får högst a-kasseavgift. Karl-Petter Thorwaldsson vill dock inte bekräfta att de fått igenom sitt krav i diskussionerna med regeringen.
– Jag kan inte berätta för dig var vi är i överenskommelsen. Men jag tycker att de har varit väldigt konstruktiva och ser de problem vi beskrivit med väldigt höga a-kasseavgifter i låglöneförbund. Den här differentieringen har medverkat till att både a-kassan och fackföreningarna tappat jättemycket medlemmar. Det är väldigt farligt när konjunkturen bromsar att vi har så väldigt många oförsäkrade. De har varit väldigt lyhörda för det här om jag ska vara ärlig.

Samtidigt betonar Thorwaldsson att LO:s krav aldrig är ultimativa utan att man har en öppen diskussion med få låsta positioner. Och vad gäller den minskade arbetstiden under kortare perioder pekar Karl-Petter Thorwaldsson på att ett utrymme för detta redan finns i avtalet.
– Kan man dessutom toppa upp det med ett statsbidrag under den tiden, och ett handledarstöd, då kan man nå de här volymerna jag talat om. Kanske 30 000, i bästa fall 40 000 eller i allra allra bäst tänkbara fall 50 000 platser om året. Men då måste allt funka, inklusive de områden som redan i dag har lärlingsavtal, inte bara nya utan hela systemet.