Bild: Greenpeace.
Bild: Greenpeace.

Under ett KU förhör på torsdagen uttryckte Vattenfalls ordförande sin fortsatta önskan om att sälja brunkolsverksamheten i Tyskland. ”Klimatpopulism när den är som värst” säger Greenpeace.

Vattenfalls ordförande Lars G Nordström är fortsatt positiv till en försäljning av bolagets brunkolsverksamhet i Tyskland. Det framkom under torsdagsmorgonens utfrågning i Konstitutionsutskottet. Detta i kombination med Miljöpartiets tvärvändning i frågan får Greenpeace att se rött.

– Jag förstår inte hur man som klimatminister skulle kunna vara med att fatta ett beslut om att sälja brunkolsverksamheten och riskera ökade utsläpp. Genom Vattenfall kontrollerar vi ett av Europas största brunkolsfält och vi kan se till att kolet stannar i marken, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Vattenfall har gett uppdrag till Citigroup att värdera brunkolsverksamheten i Tyskland och leta redan på en eventuell köpare. Annika Jacobson påpekar att det i slutändan blir ett beslut för regeringen att ge mandat till Vattenfall att sälja eller inte.

– Det här är det absolut viktigaste klimatbeslut som en svensk regering kanske någonsin kommer ta, säger hon.

Det handlar inte bara om de nu verksamma dagbrotten av brunkol i Tyskland, utan även om de fem nya gruvor som företaget planerar att öppna. Sammanlagt innehåller de, enligt Annika Jacobson 1,2 miljarder ton kol som vid förbränning skulle generera koldioxidutsläpp jämförbart med hela Sveriges totala utsläpp för 24 år.

– Det vore klimatpopulism när den är som värst att försöka göra vårt svenska energibolag mer förnybart på bekostnad av att sälja fossila tillgångar, säger Annika Jacobson.

Det enda som står i vägen för en försäljning nu när Miljöpartiet har svängt i frågan är det politiska läget i Tyskland. I december aviserade vice statsministern och energiministern i Tyskland, Sigmar Gabriel, att landet kommer att införa tuffare miljöstyrning som kommer slå direkt mot kolverksamheten. Det kan enligt Annika Jacobson innebära att Vattenfall kommer vara tvungna att stänga ner sitt första kolkraftverk i Tyskland.

– För en eventuell köpare är det en väldigt politiskt instabil situation. Det är inte bara vi som säger. Danske Bank, Swedbank och flera kreditanalytiker säger att det finns en stor risk att det här blir en förlustaffär, säger Annika Jacobson.