Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Riksenheten mot korruption inledde på tisdagen en förundersökning med anledning av den omstridda försäljningen av vårdcentralen Serafen. Misstanken är trolöshet mot huvudman.

Chefsåklagaren Alf Johansson på riksenheten mot korruption inledde på tisdagen en förundersökning med anledning av den omstridda försäljningen av vårdcentralen Serafen.
– Misstanken är trolöshet mot huvudman, grovt brott. Vi ska undersöka om det har skett en underprissättning eller inte, säger Alf Johansson som är åklagare på riksenheten mot korruption.

Någon skäligen misstänkt person finns dock ännu inte. Förundersökningen inleds med anledning av de uppgifter som framkommit i media om försäljningen.
– I media har det framkommit uppgifter som gör att man kan misstänka underprissättning, säger han.

Sedan ett år leder Alf Johansson två andra förundersökningar om avknoppningar i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör. Dessa utredningar har ännu inte lett vidare till åtal.

I december 2007 avknoppades vårdcentralen Serafen och såldes till sex läkare för 694 500 kronor. I år sålde läkarna vidare vårdcentralen till vårdföretaget Capio för 20 miljoner kronor.

Vänsterpartiet har tidigare polisanmält försäljningen och kräver även att det utreds vem som hade det politiska ansvaret för försäljningen av vårdcentralen.
– Jag har precis i dag lämnat in en interpellation i landstingsfullmäktige och efterfrågat det politiska ansvaret för avknoppningen av Serafen. Många hade fingrarna i syltburken i den här affären men alla skyller ifrån sig så jag välkomnar beslutet om förundersökning, säger oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (V) i ett pressmeddelande.

Dagens Arena har tidigare kunnat visa att prissättningen av Serafen var riggad. Dessutom har det efter granskning av Dagens Arena framkommit att sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts närmaste man, landstingsrådet Lars Joakim Lundquist, personligen känner en av läkarna som fick köpa loss Serafen.