Bild: Nya Karolinska Sjukhuset

Brittiska rikskapitalbolaget Innisfree kan komma att ta över Nya Karolinska Sjukhuset när sjukhuset är färdigställt. Det avslöjar Dagens Samhälle i den senaste turen om det skandalkantade prestigebygget.

Nya Karolinska Sjukhuset kan komma att tas över av det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree när sjukhuset är färdigställt. Det trots att Skanskas avtal att driva NKS löper fram till 2040. Avslöjandet kommer i torsdagens upplaga av Dagens Samhälle.

– Vi hoppas att vi kan ta över hela Nya Karolinska när Skanska säljer. Alla våra affärer bygger på långa avtal, förklarar Tim Pearson, direktör på Innisfree, för Dagens Samhälle.

Skanska anger att de kommer att sälja sjukhuset någon gång efter 2017, när sjukhuset är färdigbyggt och vården kommit igång.

Moderaternas finanslandstingsråd, Torbjörn Rosdahl, säger sig inte närmare känna till uppgifterna om att Skanska kommer att sälja NKS innan avtalstiden löper ut.
– Jag vill inte spekulera i vad Skanska tänker göra om tio år. Vi utgår från att de kommer att fullfölja sin del av avtalet på ett bra sätt, säger finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) till Dagens Samhälle.

Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson ställer sig dock frågande till vad den borgerliga majoriteten egentligen känner till om Skanskas försäljningsplaner.

– Det moderata finanslandstingsrådet har vid flera tillfällen haft möten med Skanskas ledning. Dessa möten har aldrig återrapporterats till landstingsstyrelsen. Jag kräver att det moderata finanslandstingsrådet redovisar vad som diskuterats på dessa träffar, säger Helene Hellmark Knutsson i ett pressmeddelande.

– Den borgerliga majoriteten måste svara på vad det innebär för Stockholms läns landsting om Skanska säljer sin del innan kontraktstiden löpt ut.