Bild: Mattias Ahlm och Flickr

Efter upphandlingen av S:t Görans akutsjukhus vill nu centerpartisten Gustav Andersson sälja Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.

Det var det billigaste budet som vann rekordupphandlingen av S:t Görans akutsjukhus, som avgjordes i tisdags. För 120 miljoner kronor mindre per år ska den nuvarande leverantören Capio driva sjukhuset i minst nio år framöver – ett kontrakt värt drygt 15 miljarder kronor.

Nu höjs krav inom den styrande alliansen i Stockholms läns landsting att fler sjukhus ska upphandlas. Centerpartisten och landstingsrådet Gustav Andersson vill sälja Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.
– S:t Göran är ett av våra mest välfungerande sjukhus som samtidigt har lägre kostnader än våra egna sjukhus. Nu har Capio vunnit med ett anbud som ligger ännu lägre än vad de har i dag.

– Det visar att de har hittat lösningar organisatoriskt och management-mässigt där man får ut mer vård för pengarna. I det perspektivet är det svårt att säga att det är ansvarsfullt att inte gå vidare och handla upp något eller några sjukhus, säger han.

Vilka då?
– Om vi nu ser att S:t Görans sjukhus kan bli ännu mer effektivt tycker jag att det ligger nära till hands att vi faktiskt tar ett snack om Danderyd och Södersjukhuset.

Enligt Folkpartiets pressekreterare Rasmus Jonlund står Folkpartiet bakom Centerns förslag, även om de inte tror att det är realistiskt denna mandatperiod. Kristdemokraten Stig Nyman är tveksam till att sälja hela sjukhus, utan ser hellre att delar av sjukhusen upphandlas för sig. Moderaterna har tidigare sagt att det inte kommer ske några fler försäljningar denna mandatperiod.

Enligt Filippa Reinfeldts pressekreterare Gustav Stenlund förs ingen diskussion om fler försäljningar just nu.
– Det viktigaste för oss just nu är att noggrant utvärdera den här upphandlingen och se vad vi kan lära. Vad vi kunde ha gjort bättre och vad vi gjorde bra, som andra landsting kan lära av, säger han.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) är kritisk till Gustav Anderssons uttalanden och vill inte se några försäljningar.
– Jag tycker inte att man ska hålla på att handla med sjukhus. Jag tycker det är fel. En sak som är lite skrämmande med S:t Görans sjukhus är att Capio har varit pådrivande för att ta emot privata försäkringspatienter, vilket innebär en gräddfil för de som har råd.

– Vi införde ett förbud mot detta senast vi styrde. Men det första som hände när borgarna tog makten var att Capio tog kontakt med Filippa Reinfeldt och krävde att få ta emot privata försäkringspatienter. Det godkände man. Det här sätter igång väldigt starka drivkrafter i sjukvården som hotar jämlik vård, faktiskt, säger han.

Dag Larsson tycker ändå att det på ett sätt är positivt att frågan nu lyfts i den borgerliga alliansen.
– Jag hoppas att de nu vågar lyfta den där frågan. Jag vet ju att de tycker så här, men varenda gång de har försökt lyfta frågan så har stockholmarna sagt ifrån. Jag vet att stockholmarna är helt emot att sälja sjukhus.