Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Vänsterpartiet i Stockholm kräver att få veta vem som hade det politiska ansvaret för försäljningen av vårdcentralen Serafen. Dessutom kräver partiet att försäljningen hävs. Kraven ställs två interpellationer till landstingsstyrelsen.

I två interpellationer kräver nu Vänsterpartiet i Stockholm svar om avknoppningen av vårdcentralen Serafen i december 2007. Landstingsrådet Birgitta Sevefjord (V) kräver att landstingsstyrelsen utreder vilken politiker som bar det formella ansvaret vid försäljningen.
– Alliansen har hittills vägrat att tala om vilka som är ansvariga. I stället har de skickat fram Torbjörn Rosdahl (M) som överhuvudtaget inte med det här att göra. Så vi ser det här som enda sättet gå fram nu. Att lägga en interpellation, hoppas att de godkänner den och att vi får svar, säger hon.

Vet de inte själva vem som var ansvarig?
– De ljuger ju så att det bara dånar. Det är klart att de vet vilka som haft ansvar och vilka som visste att priset blev så lågt som det blev. Det är självklart, säger hon.

Den andra interpellationen är undertecknad av Håkan Jörnehed (V), ledamot i landstingsfullmäktige. Han vill att landstingsstyrelsen gör vad de kan för att i efterhand häva försäljningen.
– Torbjörn Rosdahl har ju sagt att han blev upprörd när hörde på radion att Serafen sålts vidare för 20 miljoner. Han har ju bett landstingsdirektören att kolla om det går att få tillbaka mer pengar. Men det tycker jag är lite mesigt. Jag vill att vi i stället häver försäljningen nu när vi alla politiker är överens om att det här var helt fel, säger han.

I december 2007 avknoppades vårdcentralen Serafen och såldes till sex läkare för 694 500 kronor. I år sålde läkarna vidare vårdcentralen till vårdföretaget Capio för 20 miljoner kronor. Vänsterpartiet har tidigare polisanmält försäljningen.