FOTO: Katelyn Fey/flickr

SIMKUNNIGHET Grundskolor godkänner barn som simkunniga trots att de inte kan simma. En orsak är att många kommuner saknar simhallar, skriver SvD.

Skolor ska enligt lag se till så att barn lär sig att simma. När eleverna går ut sexan ska de kunna simma 200 meter. För de som inte klarar detta ska kommunen eller skolan arrangera simundervisning. Men källor till SvD uppger att flera skolor felaktigt godkänner barn som simkunniga.

Enligt Mona-Lisa Wernesten, verksamhetsutvecklare vid Svenska Livräddningssällskapet, finns det skolor som satt i system att godkänna barn som inte ens varit i simhallen. Detta för att rektorn kräver att eleverna ska godkännas.

Många idrottslärare uppger själva att de godkänt icke simkunniga barn, berättar hon. En orsak, menar Wernesten, är bristen på kommunala simhallar.

– De flesta simhallar behöver byggas om. Men då bygger man dyra vattenpalats i stället för enkla, och fler, simhallar, säger hon till SvD.

Rami Aro, ordförande i Svenska Idrottslärarföreningen, har också han via kollegor hört att elever felaktigt godkänns.

– Ett problem är att vissa kommuner saknar simhallar. Och om simhall väl finns, är det svårt att få tider där, säger han till SvD.

En undersökning från Novus från 2015 visar att bara 7 procent lär sig simma i skolan, istället lär sig de flesta, 49 procent, simma i simskola. Enligt Mona-Lisa Wernesten har simkunskap blivit en fråga om ekonomi. Föräldrar ska inte behöva ge barn privatlektioner för att skolans simundervisning brister, tycker hon, och är också kritisk till att vissa privata simskolor erbjuder en ”quick fix” och lovar att lära barnen att simma på ett tiotal gånger.