Damfotbollens pionjärer.

ARKIVBILDEN Rätten att spela fotboll som kvinna är fortfarande ifrågasatt i vissa delar av världen. För att hedra damfotbollens pionjärer har vi därför djupdykt i fotoarkiven för att påminna om deras kamp.

Fotboll är världens mest populära sport, och naturligtvis har den lockat såväl män som kvinnor genom historien. Kvinnors möjligheter att få utöva spelet har dock varit minst sagt begränsade, och är det än i dag i vissa länder. Spelets moderna ursprung är som bekant Storbritannien och de första dokumenterade fotbollsmatcherna mellan kvinnor ägde rum i 1881.

Fotboll blev riktigt stort bland brittiska kvinnor under första världskriget, parallellt med att de blev attraktiv arbetskraft för industrin på grund av mobiliseringen. 1920 spelades den första internationella matchen då engelska klubben Dick, Kerr’s Ladies FC mötte ett franskt kombinationslag i England. (Vissa hävdar emellertid att mötet mellan engelska och irländska damlag 1917 ska räknas som den första internationella matchen.)

 

Lagkaptenerna hälsar på varandra i den första internationella matchen i damfotboll 30 april 1920. Bild: Nationaal Archief / Spaarnestad Photo (Wikimedia)

 

Senare samma år drog Kerr’s Ladies rekordpubliken 53 000 till en match i Liverpool. (Det rekordet skulle stå sig ända till OS 2012, då matchen mellan Storbritannien och Brasilien sågs av över 70 000 åskådare.) Dick, Kerr var namnet på det företag som många av spelarna arbetade för. Laget skulle senare byta namn till Preston Ladies FC, och har en mytomspunnen ställning inom den brittiska fotbollshistorien.

I december 1921 stoppade FA (engelska fotbollsförbundet) matcher för kvinnor på de planer som tillhörde förbundets klubbar. Förbudet om damfotboll inom FA avskaffades inte förrän 1971.

 

Damfotboll i Frankrike 1923 (Bild: Wikimedia)

 

I såväl Frankrike som Tyskland spelade kvinnor organiserad fotboll redan på 20-talet. I Sverige dröjde det dock betydligt längre innan damfotbollen fick en stabil ställning. Självklart spelade kvinnor fotboll även här, men när herrarnas fotboll organiserades lämnades kvinnorna på sidan om. Inte sällan var damfotboll något jippobetonat, där unga flickor ställdes mot korpulenta gubbar vid olika arrangemang.

Svenskt mästerskap för herrar har spelats sedan 1896, och herrfotbollens riksomfattande högsta serie Allsvenskan etablerades i Sverige 1924. Damfotbollen införde svenskt mästerskap 1973, och motsvarigheten till Allsvenskan infördes först 1988.

Sajten Womens Football, som mycket av denna text bygger på, har en speciell sektion med så kallade mystery teams. Där återfinns arkivbilder över damfotbollens okända pionjärer i Storbritannien. Men den som söker i Riksantikvarieämbetets bilddatabas över museiarkiv hittar snabbt liknande bilder från den svenska damfotbollens tidiga pionjärer. Och för att hedra alla dessa kvinnor återger vi några av arkivbilderna nedan, med den fakta som finns. Vet du mer om bilderna, hör av dig.

 

Bild: Vänersborgs museum

 

Möjligen fotbollslag från Tibro. (Foto: Joel Bengtsson/ Västergötlands museum)

 

Gruppbild Damfotboll i Linköping, Linköpings AIK. Foto: Folke Fromholtz /Linköping Bild

 

Damlaget i fotboll, år 1937. Foto: Carl Larssons fotosamling/ Länsmuseet Gävleborg

 

Skaras första kvinnliga fotbollslag, SI-flickorna, 1948.
Överst fr. v. Carine Gustavsson, Britta Karlsson, Birgitta Borg,
Eva Zetterblad, Inger Lantz och Maj-Britt Sjöqvist.
Sittande: Doris Svensson, Marianne Ekman, Ingrid Karlsson, Britta Melin och Irene Lundberg.
Bild: Stig Rehn / Västergötlands museum