Bild: Wikimedia

På de 33 största multilaterala organisationerna har kvinnor endast suttit på 12 procent av de ledande positionerna sedan 1945, visar en ny rapport. Och trots FN:s jämställdhetsmål har ingen av de hittills nio generalsekreterarna varit kvinna.

Sedan andra världskrigets slut har kvinnor endast suttit på 12 procent av de ledande positionerna i 33 av de största multilaterala organisationerna. Och mer än en tredjedel av organisationerna, bland annat de fyra största utvecklingsbankerna, har aldrig haft en kvinnlig ordförande. Detta visar en ny undersökning från GWL Voices for Change and Inclusion, en kampanjorganisation startad av 62 tidigare och nuvarande kvinnliga ledare, rapporterar Reuters

Studien släpps under veckans sammanträde med FN:s kommission för kvinnors ställning. I rapporten efterlyser författarna en proportionell representation av kvinnor på alla nivåer i de multilaterala organisationerna. Från fältkontor till högkvarter, såväl som i sekretariat och styrande organ. Fem av de granskade organisationerna har haft en kvinna som ordförande endast en gång.

Maria Fernanda Espinosa, tidigare utrikesminister i Ecuador och ordförande för FN:s generalförsamling mellan 2018 och 2019, säger till Reuters att eftersom kvinnor utgör 50 procent av världens befolkning handlar det om en ”demografisk rättvisa” att positionerna ska vara jämställt fördelade.

– Men jag tror också att kvinnor ger en kombination av ledarskap, visdom och empati, och ibland en ännu större förståelse för vad som händer i världen, säger hon.

Enligt rapporten har de 33 organisationerna haft 382 ledare sedan 1945, men bara 47 av dem har varit kvinnor. I dag leds endast en tredjedel av organisationerna av en kvinna. Världsbanken, Internationella atomenergiorganet och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation har aldrig haft en kvinnlig ordförande. Och trots att FN har som mål att vara en mer jämställd organisation har ingen av de hittills nio generalsekreterarna varit kvinna.