Bild: Flickr

Det blir ingen öppen konflikt mellan facken och arbetsgivarna inom industrin. I dag kom parterna överens om ett nytt löneavtal.

Avtalet innebär 3-procentiga löneökningar över 14 månader, och träder i kraft första februari 2012.

Överenskommelsen omfattar runt 300 000 anställda inom industrin, vars avtal tecknas av IF Metall, GS, Unionen och Sveriges Ingenjörer.

På presskonferensen under eftermiddagen var facken påtagligt nöjda med avtalet.
– Vi är otroligt nöjda. Vi har förhandlat i motvind, säger Cecilia Fahlberg, ordförande i Unionen.

– Nu har vi landat i en löneökningstakt som ligger ungefär i genomsnitt med vad vi har haft tidigare, om man tittar bakåt i industriavtalet.

Teknikföretagens vd Åke Svensson var inte lika översvallande. I en skriftlig kommentar säger han att ”kostnadsökningen är hög, i synnerhet då vi ser framför oss en kraftig nedgång i ekonomin”.

”Men efter långa förhandlingar och svåra överväganden har vi kommit fram till ett avtal som är bättre än alternativen”.

Kommer LO att följa industrin?
Stefan Löfven, förbundsordförande för IF Metall, underströk noga att löneavtalet mellan industrins parter nu ska ”sätta märket” för hela arbetsmarknaden.
– Det här är normerande, det måste alla aktörer inse. Det vore kul om även verkställande direktörer och företagsledare insåg det.

Att avtalet ”sätter märket” betyder att lönerna inom andra områden inte tillåts öka mer än vad de gör inom industrin. Idén har under året ifrågasatts, bland annat av LO-förbundet Kommunal. Kommunals ordförande Annelie Nordström menar att modellen där industrin ”går före” gör att kvinnors löner halkar efter ytterligare, jämfört med männens.

Inom Kommunal är en majoritet av medlemmarna kvinnor, medan det motsatta gäller för industriförbunden.

Striden om industrins särställning i lönebildningen bidrog till att LO:s samordning i avtalsrörelsen sprack tidigare i år, då GS och IF Metall lämnade.

När facken inom industrin nu har kommit överens om ett avtal riktas uppmärksamheten mot LO samt mot övriga arbetsgivarorganisationer.

Kommer Kommunals medlemmar att acceptera löneökningar på tre procent? Kommer Teknikföretagen att lyckas få sina systerorganisationer i Svenskt Näringsliv att inte lova mer än tre procent i löneökningar, när de hotas av strejk?

För IF Metalls ordförande är saken självklar.
– Det finns inget alternativ till att det här är normerande. Nu måste alla aktörer inse detta. Annars riskeras hela lönebildningen, säger Stefan Löfven.