Attendo ligger i topp bland de vinstrika vårdföretagen. Foto: Skärmavbildning från Attendos hemsida.
Attendo ligger i topp bland de vinstrika vårdföretagen. Foto: Skärmavbildning från Attendos hemsida.

Attendo Individ och familj ABs satsning på asylboenden har gått lysande. Förra året gjorde de en vinst på 69 miljoner kronor, men har inte betalat en krona i bolagsskatt.

– Vinsterna går inte in i verksamheten utan används för att betala räntor på lånen som finansierar ägarbyten, säger Börje Norling på Skatteverket till Aftonbladet som i dag avslöjade företagets omfattande skatteplanering.

Attendo Individ och familj AB har tagit sig an en ny marknad, asylboenden, och anlitas sedan 2011 av Migrationsverket. De tre senaste åren har bolaget gjort 200 miljoner i vinst men har med hjälp av avancerad skatteplanering lyckats undvika att betala en krona i bolagsskatt. Börje Norling förklarar i Aftonbladet:

– Man förvärvar dotterbolag genom en lånestruktur där man kvittar räntorna på banklån och ägarlån mot koncernbidragen. På så sätt blir vinsten noll, säger han.

Finansminister Anders Borg (M) går till angrepp på Attendos skatteupplägg och säger att det är orimligt att ett bolag som sysslar med så stora, viktiga samhällsfrågor att beter sig på det här sättet.

Det är inte första gången Attendo hamnar i blåsväder. Dagens Arena kunde i april avslöja hur den riskkapitalägda koncernen tjänar miljoner på svensk välfärd utan att betala skatt.