Gunvor och Stig Olsson. "Från semestern 1963, frukost i regn" Ur Stig Olssons album med fotografier från 1950-60-talet. (Vänersborgs museum)

arkivbilden Runt om i landets arkiv återfinns bilder från svunnen vardag, tagna av amatörer. En av dessa fotografins bortglömda hjältar var Stig Olsson.

Där sitter de utanför sitt tält, Gunvor och Stig Olsson. Det är sommarsemester 1963 och enligt fotoanteckningen äter de sin frukost i regnet. Bilden är troligen tagen med självutlösande kamera, eftersom fotografen själv sitter till höger.

Stig Olsson tycks alltid ha haft sin kamera med. Hans bilder återfinns numera i arkivet hos Vänersborgs museum, som också låtit parets svärson Anders Olofsson berätta om Stig Olsson:

Stig Olsson (1930 – 1998) var en hängiven amatörfotograf från Vänersborg. Tillsammans med sina bröder Arne och Bertil växte han upp på gården Härstad i Västra Tunhem. Efter folkskolan fick Stig 1945 anställning som verkstadsmontör vid Televerkstaden i Vänersborg. Avsaknad av barnomsorg var en stor anledning till att Stig omkring 1970 bytte yrkesbana och blev väktare. Det nya arbetets nattarbetstider passade bättre till familjens behov och han stannade i yrket ända fram till sin pensionering. Stig hade ett stort intresse för natur och friluftsliv och var under några år aktiv i Vänersborgs skidklubb.

 

Midsommarkaffe. Stig Olsson serverar sina föräldrar Oscar och Astrid.

 

I slutet av 1950-talet började Stig att fotografera. Han blev medlem i Vänersborgs fotoklubb och klubben skulle komma att bli navet för Stigs framtida fotograferande. Stig dokumenterade i första hand sin omgivning. Naturen på Halle och Hunneberg, dottern Kerstins uppväxt och miljöer från Vänersborg var typiska val av motiv. Han gjorde även naturresor inom Sverige, där Kilsbergen i Närke var en återkommande favoritplats. Stig fotograferade mest i svartvitt mellanformat och framkallade de flesta av sina bilder själv.

 

Utflykt Vänersborgs Fotoklubb (Vänersborgs museum)

 

Stigs stora intresse för miljöer och till viss del även besvikelse över 1960- och 70-talens ovarsamma stadsplanering, resulterade i att han under nästan 40-års tid dokumenterade Vänersborgs stadsbyggelse. Med stor noggrannhet följde han kungörelserna i tidningen ELA för att sedan oftast med cykel bege sig till det snart rivna eller renoverade byggnadsverket.

 

Vänersborg. Kyrkogatan norrut, ca 1965 (Vänersborgs museum)

 

1981 tilldelades Stig förtjänsttecken i guld av Riksförbundet Svensk Fotografi, för gagnerikt arbete för fotografien.