Samtliga 38 gymnasieskolor som drivs av riskkapitalföretaget Praktiska Sverige AB har allvarliga brister. En av skolorna – Praktiska Tumba har nu stängts av Skolinspektionen.

Praktiska Sverige AB ger inte sina elever den utbildning och det stöd som de har rätt till, enligt Skolinspektionen. Företaget som driver 38 skolor på olika platser i landet har granskats av förvaltningsmyndigheten och samtliga har uppvisat allvarliga brister.

Det handlar bland annat om att kunskapsresultaten är låga och att det förekommer att lärare undervisar inom yrkesområden i vilka de saknar både utbildning och yrkeserfarenhet. Samtliga skolor brister också i arbetet med särskilt stöd. Alla skolor har dessutom inte tillgång till skolsköterska, skolpsykolog eller kurator. En majoritet saknar skolbibliotek som är anpassat till de yrkesutbildningar som ges.

En av skolorna, Praktiska Tumba, hade så allvarliga brister som de inte lyckades åtgärda. Skolan tvingades därför att stängas i går, torsdag.

– Eleverna fick inte den utbildning eller det stöd som de har rätt till och miljön var både stökig och otrygg, säger Thomas Nilsson på Skolinspektionen till Dagens Arena.

Han berättar att trots att skolan fått flera förlägganden har de inte kommit till rätta med problemen. Det pedagogiska ledarskapet har varit eftersatt under lång tid. Skolan har senare fått en ny rektor, men som sedan han tillträdde mest fått ägna sig åt akuta insatser. Det har förekommit kränkningar mellan elever och elever och lärare, och flera elever har blivit avstängda från skolan.

– Det finns elever som uppger att de suttit hemma och pluggat på grund av att de inte fått studiero i skolan. Lärare har sagt upp sig och många har funderat på att säga upp sig på grund av arbetsmiljön, berättar Thomas Nilsson.

De yrkesutbildningar som Praktiska Tumba har gett gäller vård- och omsorg, barn- och fritid, bygg- och anläggning, VVS och fastighet samt el. Utbildningarna ska innehålla arbetsplatsförlagd utbildning. Men många av eleverna har inte fått någon sådan eller i för liten omfattning.

Tomas Nilsson berättar att Bygg- och anläggningsprogrammet, VVS och fatighetsprogrammet samt elprogrammet inte heller haft tillgång till sina yrkesundervisningslokaler under lång tid sedan i februari. Vård- och omsorgsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet har fungerat bättre.

Att Skolinspektionen nu i ett svep synar samtliga skolor under en och samma huvudman, oavsett var skolorna ligger, är nytt. Tidigare gjordes detta kommunvis.

– Det här uppskattas av både kommuner, huvudmän och av oss för att det ger en samlad bild av en huvudman, säger Thomas Nilsson.

Praktiska Sverige AB omsatte förra året knappt 687 miljoner konor och gjorde en förlust på 26 miljoner kronor. Förra året avvecklade företaget åtta av sina skolor på grund av för lågt elevunderlag, vilket föranledde besparingar. Sedan några månader tillbaka ska resultatet nu återigen vara positivt. Praktiska Sverige AB ägs av det norska riskkapitalbolaget FSN Capital med säte på skatteparadiset Jersey.