Regeringsfrågan avgörs inte av taktikröster. Det är fel tänkt att argumentera på det sättet som till exempel Johan Ehrenberg gör i dagens ledare i Dagens ETC.

Det finns inget realistiskt väljarbeteende som ger några större fördelar när det gäller regeringsbildningen efter valet som bygger på att vänsterväljare ska rösta på Feministiskt Initiativ av taktiska skäl. Det är en missuppfattning att det automatiskt blir rödgrön majoritet om FI kommer in i riksdagen. Så är det inte.

Om FI ska avgöra majoritetsfrågan behöver de snarare samla drygt fem procent än bara precis över spärren. Och då måste en stor andel av rösterna komma från höger, annars tar de bara mandat från andra partier till vänster.

Stödröster från rödgröna partier på FI leder inte alls till rödgrön majoritet. Det leder bara till fler partier i riksdagen, vilket man ju kan tycka är bra om man nu vill ha det. Men från FI:s sida är detta partitaktik, inget annat.

Det motsatta gäller också. Stödröster från FI-väljare ger inte en rödgrön majoritet i riksdagen. För det krävs att några av de som nu stöder allianspartierna väljer att byta sida. Det är i så fall inte taktikröster, utan väljare som kan övertygas om en ny ståndpunkt. Och sådana väljare finns det gott om. En rödgrön majoritet är helt klart inom räckhåll.

Det är inte heller så att valresultatet avgörs av procentsatser. Det är mandatfördelningen som avgör. Den grundas på andel av röster i valet, men det behöver inte stå 50 procent i summan. Däremot måste det bli 175 mandat, men det kan man under vissa omständigheter uppnå om till exempel Vänsterpartiet får 7,5 procent, Socialdemokraterna cirka 30 procent och Miljöpartiet över 10 procent. Ett fullt möjligt resultat.

Man kan ifrågasätta om det är så klokt att uppmana väljare att rösta på något annat parti än de egentligen vill? Det är klart att det kan ha betydelse för den som röstar om det är realistiskt att tänka sig att ett parti kommer in i riksdagen eller ej, men i grunden väljer man ju det själv. På samma sätt väljer jag att rösta på Vänsterpartiet, för att det är det parti som står för de saker jag står för: rättvisa, feminism och socialism.

Nu är det bara några få dagar kvar till valet. För mig handlar valspurten om att övertyga så många väljare som jag någonsin kan om att rösta på ett socialistiskt och feministiskt parti, och för en rödgrön regering. Jag tänker göra det med mina bästa politiska argument, inte med taktik.

Anna Herdy, ledarskribent Flamman