En arbetsgrupp ska ta fram konkreta förslag för att få bort missbruket av tillfälliga anställningar. »Kanske innebär detta mer för kvinnors lön, än fajten om några tiondelar i lön varje år«, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Det blir samordning i avtalsrörelsen 2017. De 14 LO-förbunden är överens om en låglönesatsning där de som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska få löneökning i kronor. Övriga får den i procent.

Men någon lönesatsning riktad till kvinnor fanns inte med bland LO:s gemensamma krav. Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson menar att låglönesatsningen ändå är en satsnings på kvinnors löner.

– Eftersom kvinnor är lågavlönade kan man se detta som en satsning på kvinnor. Det är faktiskt fler kvinnor nu som gynnas, 50 procent av LO:s kvinnor träffas av satsningen. Däremot blir genomslaget något lägre än tidigare, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att det var lättare för förbunden att acceptera den här modellen.

– Det finns kvinnokollektiv också i manligt dominerade förbund som aldrig tagit del av satsningarna vi gjort tidigare. Exempelvis textil- och tvätteriindustrin där lönerna är väldigt låga.

Dessutom, fortsätter Thorwaldsson, har man fått kritik från de kvinnodominerade förbunden, där många har visstidsanställningar, om att det varit för stort fokus på lön.

Därför har LO beslutat att tillsätta en utredning med uppgift att ta fram konkreta förslag om hur man kan komma till rätta med missbruket av tillfälliga anställningar. Utredningen ska vara klar till augusti 2017.

– Kanske innebär det faktiskt mer för kvinnors löner om vi reglerar detta, än den här fajten om några tiondelar i lön varje år.

Frågan är om det räcker för att nå målet om att halvera lönegapet mellan kvinnor och män till år 2028.

– Det är svårt, otroligt svårt. Vi har hållit på att arbeta med detta sedan 60-talet. Det skulle vara kaxigt att säga att vår generation kommer att klara det. Men ja, jag säger ändå att jag tror att vi kommer klara det.