Källa: Eurostat. Grafik: Europaportalen.
Källa: Eurostat. Grafik: Europaportalen.

Det blir ett allt större gap mellan låginkomsttagare och medelinkomsttagare i Europa. Inkomstklyftorna i EU:s medlemsländer ökar stadigt – utom i Sverige. 

Fram till 2011 motsvarade löneutvecklingen för låginkomsttagare den hos medelinkomsttagarna i EU:s medlemsländer. Men sedan dess har låginkomsttagare halkat efter, trots återhämtningen efter finanskrisen, rapporterar Europaportalen.

Som genomsnittlig inkomst räknas medianinkomsten i respektive land, alltså den inkomst man får om man radar upp alla inkomster i landet och tar den som är i mitten. Som låginkomsttagare räknas de vars inkomst är mindre än hälften av medianinkomsten.

I 18 av de 27 medlemsländer som det finns fullständiga uppgifter för, har den genomsnittliga inkomsten ökat mer än inkomsterna för dem som tjänar minst.

EU:s ekonomikommissionär, den franske socialdemokraten Pierre Moscovici, kommenterade uppgifterna då kommissionen presenterade sin årliga vårprognos över de ekonomiska läget i unionen.

– Detta är en stor ekonomisk och samhällelig utmaning som enligt oss inte kan ignoreras. Det visar att regeringarna måste arbeta hårdare för att göra sin skatte- och utgiftspolitik inte bara tillväxtvänligare utan även rättvisare och mer inkluderande, sa Pierre Moscovici.

Sverige sticker dock ut i statistiken. Tillsammans med Nederländerna och Österrike är Sverige det enda landet bland de så kallade EU15-länderna där låginkomsttagarnas löneutveckling tvärtom varit bättre än för genomsnittet.

Så har inkomstutvecklingen sett ut i Sverige sedan 2005:

grafsverige
Källa: Eurostat. Grafik: Europaportalen.