”Det var inte det här som var planen. Ekonomiskt bistånd ska vara ett kortvarigt ersättningssystem.”

Så säger Leif Klingensjö, samordnare på SKL, till tidningen Akademikern. Tidningen kan berätta att antalet personer med långvarigt socialbidrag växer. Den totala siffran för personer som under en längre tid av sina liv tvingas gå på ekonomiskt bistånd är nära 100 000 personer.

Socialbidrag ska vara en sista nödlösning. När alla andra vägar har prövats. Och när man inte heller äger något av värde. Men förändringarna av a-kassan och socialförsäkringen har gjort att allt fler faller ur trygghetssystemen.

Tidigare i år kunde Dagens Arena visa att avslagen på socialbidrag ökar i hela landet. Förklaringen är återigen de arbetslösa och sjuka människor som i alliansens Sverige inte omfattas av trygghetssystemen. Bland dessa hittar vi människor som ännu inte har hunnit göra sig av med den sista saken av värde, och därför inte blir berättigade till någon ersättning över huvud taget.

I samband med att Dagens Arena gjorde enkätundersökningen intervjuande jag flera socialarbetare. En av dem berättade om hur besparingskraven gör att bara det absolut nödvändigaste får godkänt.
”Förut kunde barnfamiljerna få 500 kronor extra till jul. Men så har det inte varit på några år. Det blir hårdare, man får avslag oftare.”

I dagarna firar sjuåringar runt om i Sverige julavslutning i skolan. Barnen dricker julmust, äter pepparkakor och lyssnar på julgånger i aulan. Några av dem kommer gå hem till familjer där man inte har råd att äta varm mat mer än varannan dag. Andra går hem till villor där mamma eller pappa har ökat lönen med vad två arbetare tjänar om året.

Var det så här det skulle bli?