I söndags hade Sverige en moderatledd regering. Nu har statsministern lämnar in sin avskedsansökan och frågan är vad som händer med gänget av M-ministrar som sprängdes. Dagens Arena spekulerar.

Försvinner från svensk politik

Fredrik Reinfeldt, statsminister: Har lämnat i sin avskedsansökan som statsminister till talmannen och aviserat sin avgång som partiledare. Toppade M-riksdagslistan i Stockholms kommun men lär inte sätta sig på riksdagens gubbhylla. Drömmer nog om internationellt toppjobb och förbannar att den nya EU-kommissionen utsågs precis innan riksdagsvalet. För bra för att bli PR-konsult, säger Lars Leijonborg, som också har varit statsråd och partiledare (och nu är PR-konsult).

Dagens Arenas förslag: Ta det lugnt ett tag. Rödvin, Netflix, korvgryta, Da Buzz, Camilla Läckberg, skriv en ny bok. Förslag på titel: ”Hur jag sänkte skatten med 135 miljarder innan det sovande folket vaknade”.

 

Anders Borg, finansminister: Stod inte på någon riksdagslista, har aviserat att han lämnar politiken. Har tidigare beskrivit jobbet som finansminister som en värnplikt som ska göras – och en dag avslutas. MUCK, Borg, MUCK!

Dagens Arenas förslag: Blir analytiker på Goldman Sachs med inriktning på Afrika (med regelbundna jaktresor i Sydafrika, naturligtvis). Drömmen om ett toppjobb på IMF omintetgörs dock när IMF inser att Borgs överskattade ekonomiska politik ofta gick rakt emot IMF:s egna rekommendationer.

 

Carl Bildt, utrikesminister: Stod inte på någon riksdagslista, kan försvinna från svensk inrikespolitik med gott samvete efter tre år som statsminister och åtta år som utrikesminister. Har ett kontaktnät som lär kunna ge ett nytt toppjobb, fast en ny arbetsgivare bör beakta att en internationell konflikt ofta slutar med att Bildt jämför någon med nazisterna.

Dagens Arenas förslag: Om allt skiter sig så lär gas- oljebranschen vara lukrativ.

 

Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister: Stod inte på någon riksdagslista och enligt maken Ulf Adelsohn ska de nu tillsammans bli ”djurgårdare på heltid”.

Dagens Arenas förslag: Har tidigare uppmärksammats för en tårtincident. Kanske konditor i de nya kvarteren kring Tele2-arena där Djurgården spelar sina hemmamatcher?

 

Peter Norman, finansmarknadsminister: Stod inte på någon riksdagslista men såg till att tiden i svensk inrikespolitik genererade gentjänster som nu kan inkasseras.

Dagens Arenas förslag: Trevlige Normans sms ”you owe me big time” till LRF:s stjärnlobbyist är redan en klassiker. Att LRF bjuder på en lantgård som sommarställe, upplåter vackra kursgården Sånga Säby till fester och erbjuder posten som styrelseordförande är en rimlig belöning.

 

Moderater som kämpar på

Catharina Elmsäter-Svärd, infrastrukturminister: Var tvåa på M-riksdagslistan i Stockholms län och kommer gå till riksdagen med lätta steg.

Dagens Arenas gissning: Stegen är lätta då ”Cattis” är favorit till posten som ny M-partiledare.

 

Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister: Tvåa på den moderata riksdagslistan i Sörmland, lär kämpa på i riksdagen en tid.

Dagens Arenas gissning: Det lär bli en kvinna som ny M-partiledare, men innerst inne drömmer nog Kristersson om en slutlig revansch för ”slaget i Lycksele” där Reinfeldt blev Muf-ordförande. Lär smyga i riksdagens kulisser och se om det behövs en kompromisskandidat om partiledarvalet i M blir blodigt. Värre överraskningar i partiledarval har hänt (Lex Juholt).

 

Beatrice Ask, justitieminister: Veteranen var tvåa på M-listan i Stockholms stad. Blev Muf-ordförande 1984, minister för första gången 1991 och riksdagsledamot 1994.

Dagens Arena gissar: Det vore förståeligt om Ask vill runda av den politiska karriären, även om erfarenhet kan behövas en tid på det moderata skepp som alltfler överger. Genomförde friskolereformen och i bananrepubliken Sverige finns det säkert någon friskolekoncern som behöver en konsult eller lobbyist.

 

Tobias Billström, migrationsminister: Den blonde och blåögde Billström syntes inte så mycket i valrörelsen men toppade M-riksdagslistan i Malmö.

Dagens Arenas gissar: Är ännu ung, lär kämpa på i riksdagen och har börjat problematisera valresultatet på sin Facebooksida. FI och SD är båda ”mörka, dystra och destruktiva krafter” som måste bekämpas, menar Billström. Om M förblir ett rationellt parti innebär en sådan analys att Billström inte kan bli partiledare. Och om Reinfeldts tal om invandringens kostnader har öppnat dammluckorna inom M? Vi vågar inte ens tänka tanken.

 

Moderata doldisar

Om vi studerar M-riksdagslistan i Stockholms län förekommer ett litet kluster av mer okända ministrar: Karin Enström (försvarsminister, plats fem), Ewa Björling (handels- och nordisk samarbetsminister, plats sex), Hillevi Engström, biståndsminister (plats åtta). Och i Örebro län återfinns Elisabeth Svantesson (arbetsmarknadsminister) på plats ett.

Dagens Arena gissar: För anonyma för att vara aktuella i en partiledarstrid och för erfarna för att vilja harva i riksdagen. Gänget träffas för en vinmiddag om året då de diskuterar sina nya respektive karriärer som generaldirektörer.