I dag öppnas den 55:e sessionen i FN:s kvinnokommission i New York. Huvudtemat i år är flickors och kvinnors utbildning. Senare under veckan ska FN:s nya organ för kvinnofrågor, UN Women, officiellt lanseras.

Om man tittar på de siffror som mäter hur långt världen har kvar till att uppnå millenniemålen ser det rätt bra ut vad gäller andelen flickor med möjlighet att gå i skolan, jämfört med pojkar. Stora framsteg har gjorts det senaste decenniet. Utbildning omtalas ofta som den kanske viktigaste nyckeln till utveckling och välbefinnande och är i sig sällan politiskt känsligt. Tyvärr motsvaras inte framgångarna av en lika snabb samhällsutveckling.

I Sverige är det knappast en nyhet att flickor och unga kvinnor når höga resultat i utbildningssystemet, när det gäller osakliga löneskillnader går det inte lika bra och det oproportionerligt myckna hemarbetet är lika obetalt som alltid. I utvecklingsländer, framför allt på landsbygden, har kvinnor svårt att få betalda yrken över huvud taget, ett problem som är långt svårare att ta i än att höja antalet flickor per klassrum, då det handlar om att förändra samhällsnormer lagar inte alltid kan råda över eller förändra.

Ändå är det i de juridiska frågorna som UN Women har potential att göra sig till ett relevant FN-organ. Organisationen är en sammanslagning av fyra organisationer inom FN-systemet, däribland UNIFEM, i syfte att höja statusen för frågorna, både internt och på den internationella agendan. I UN Womens mandat finns arbetet med säkerhetsrådets resolution 1325, om kvinnor, fred och säkerhet. Organisationens första stora rapport, som släpps senare i år, kommer att fokusera på kvinnors utveckling ur ett juridiskt rättviseperspektiv. Det kan handla om rätten att äga jord, att inneha ett lönearbete, att stifta lag eller att vara fri från psykiskt och fysiskt våld i sina nära relationer såväl som i det öppna samhället.

UN Womens första exekutivdirektör, Chiles förra president Michelle Bachelet, har en monumental uppgift framför sig – att med en starkare och samlad organisation i ryggen omvandla de många fina ord om kvinnors rättigheter som gärna yttras i FN-sammanhang till fler konkreta insatser för att kvinnor ska vara lika lika inför lagen som män. Sverige har förärats en post som vice ordförande i UN Womens styrelse, sannolikt för att vi är en av organisationens större finansiärer.

Det vore välkommet om Sverige använde det inflytande vi betalat för till att underlätta så mycket som möjligt för Bachelet. Utkastet till slutsatserna från årets upplaga av CSW har precis börjat skickas runt till delegationerna. Den svenska linjen i FN är oftast att ligga lågt och inte säga något politiskt om det inte först vattnats ur i interna EU-förhandlingar. Ett bra tillfälle att ändra på det är nu.