För ett år sedan avslöjade SVT-programmet Korrespondenterna hur det statliga Rymdbolaget försökte sälja övervakningsutrustning till Libyen. Handelsminister Ewa Björling (M) hade följt med för att hjälpa till med marknadsföringen.

Björling var helt med på att flygutrustningen som Sverige försökte sälja till Libyen skulle användas för att skydda Europas gränser mot flyktingar. ”Rymdbolagets havsövervakningssystem MSS 6000 ger fullständig kontroll över havsytan […] Hur går det då till? På flygplanet sitter olika sensorer monterade, till exempel radar, scanner och kameror.” Så beskriver det svenska statliga bolaget på sin hemsida flygplanen som säljs för att jaga flyktingar på Medelhavet.

Men varken Ewa Björling eller Olov Fast, chef för flygburna system på Rymdbolaget, kunde svara på frågan om att flyktingarna som Libyen stoppar internerades i läger på obestämd tid. Björling hävdade däremot att ”svenska företag är bäst i världen på mänskliga rättigheter”. Det är intressant att hon då inte reflekterade över sin egen handskakning med diktatorn Gaddafi.

Revolutionerna pågår i Nordafrika. Just nu vet vi inte vad som händer i Libyen. Men den information som sipprar ut ur landet berättar om fasansfulla mord på hundratals människor. En diktator som tycks bli allt galnare. Carl Bildt efterlyser stabilitet. Och EU visar än en gång prov på dubbelmoral. Viktigare är att stoppa flyktingar till Europa än att ställa sig på frihetslängtande människors sida. Och med all rätt är upprördheten stor bland många i Sverige över att den svenska regeringen struntar i mänskliga rättigheter och gömmer sig bakom EU.

Sverige har historiskt varit ett land som har vågat kritisera stormakter och försvarat folkrätten. Detta har nu lagts åt sidan. Samtidigt har Sverige utvecklats till en av världens stora vapenexportörer. Sverige har på tio år har ökat vapenexporten med 300 procent. Som om det inte var tillräckligt har en ny statlig myndighet, Försvarexportmyndigheten, inrättats för att främja svensk vapenexport.

Sverige har sålt vapen till länder i Nordafrika och Mellanöstern som har styrts och fortfarande styrs av diktatorer: Tunisien, Algeriet, Bahrain, Jordanien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Oman, Qatar och Saudiarabien. Sverige är också ett av elva länder som producerar stridsflyg i världen. De största köparna är Indien, Förenade arabemiraten och Israel. Sverige ligger bland de fem främsta länderna i världen i vapenexport räknat per capita.

Dessa är inte särskilt smickrande siffror. Att den svenska vapenexporten leder till fler jobb är ett oacceptabelt argument. Det är dags för krigsmotståndet och antimilitarismen att komma upp på den svenska agendan.