HSBC-avslöjandet visar att de rikaste inte verkar anse sig ha några skyldigheter att bidra till det samhälle som de lever i. Tvärtom parasiterar de på oss alla andra.

Avslöjandet att en av världens största internationella banker, HSBC, har hjälpt mångmiljonärer, politiker, kändisar och kriminella att slippa betala skatt i hemlandet, är både adrenalinhöjande och inte alls oväntat. Det är den eviga orättvisans visa om att mycket vill ha mer.

Granskningen av HSBC har gjorts av det internationella journalistnätverket ICIJ, som har samarbetat med franska tidningen Le Monde och utvalda redaktioner runtom i världen. I Sverige har Ekot fått tillgång till den dokumentation som totalt visar över 100 000 personers ekonomiskt fifflande. De läckta dokumenten från 2007 visar att över 800 miljarder, vilket motsvarar den svenska statsbudgeten, har gömts undan med hjälp av HSBC i Schweiz, ett land med mycket stark banksekretess.

HSBC har inte brytt sig inte om var pengarna kommer ifrån eller vad de ska användas till. För banken spelar det ingen roll om det handlar om girighetsdriven skattesmitning eller tillförsel av vapen till barnsoldater. Det är de rika, mäktiga och kriminella tacksamma för.

Mer än 500 svenskar hade konton i den schweiziska banken. En av dem är Andreas Andersson, före detta landslagsspelare i fotboll, som hade 16 miljoner placerade i HSBC, men som endast uppgav 1,5 miljoner i förmögenhet till svenska skatteverket. För några månader sedan gjorde han en självrättelse och tycker att det hela är utagerat, när han kommenterar det hela i Ekot.

Men han är inte ensam om att vilja göra bot. Sedan läckan blev känd och schweiziska myndigheter har sagt sig vilja samarbeta med svenska myndigheter har 4 500 personer gjort en självrättelse och redovisat förmögenheter på utländska konton.

Visst skulle man kunna applådera att skattefifflarna ser till att göra rätt för sig i efterhand och visst skulle man kunna tro på bortförklaringar om okunskap eller att någon annan fört skattefifflarna bakom ljuset. Men det är precis här det skaver. Hade det inte blivit någon läcka, hade gissningsvis inga självrättelser förekommit. Bot och bättring lovas bara när det inte finns någon annan utväg.

Den franske ekonomen Thomas Piketty säger till Ekot att HSBC-avslöjandet visar att de med störst förmögenheter och högst inkomster, betalar försumbara summor till samhället, medan resten betalar höga skatter för att finansiera det. Den finansiella ogenomskinligheten är en av de främsta drivkrafterna för den växande ojämlikheten i världen, enligt Piketty.

Det är inte olagligt att placera sitt kapital i HSBC eller någon annan offshorebank med dubiös moral, men det är ovedersägligt omoraliskt att aktivt och skrupellöst bidra till att ojämlikheten ökar i samhället.

HSCB-avslöjandet handlar inte bara om vrede över att de som redan har, ser till att skaffa sig ännu mer. Det handlar om att de rikaste inte verkar anse sig ha några skyldigheter att bidra till det samhälle som de lever i. Tvärtom parasiterar de på oss alla andra enbart för den egna vinningens skull.