Ledare Allt talar för att ny kärnkraftsel kommer bli alldeles för dyr.

Moderatledaren Ulf Kristersson brukar tala om sig själv som ”den vuxne i rummet”. Men när de borgerliga partierna i går i en debattartikel i Svenska Dagbladet och i TV4s partiledardebatt ville plädera för ny kärnkraft blev det mycket barnsligheter och hittepåargument.

Utgångspunkten var populistisk, att surfa på de häftiga folkliga reaktionerna mot dagens höga elpriser. Men ilskan kan ju knappast dämpas genom att vi bygger nya reaktorer. Sådana kan ju bara producera el om kanske tio år, när det är i dag som folk med all rätt klagar.

Och vad kommer ny kärnkraftsel att kosta? I Finland tog en ny reaktor 16 år att bygga och i dag producerar den el som är 2–3 gånger dyrare än svensk vindkraft.

Kristersson gav aldrig något svar på varför partiet kan driva rena kampanjer mot den billiga vindkraften och samtidigt klaga över stigande elpriser

Nyligen invigde Frankrike en ny reaktor. Priset på elen därifrån är sju gånger dyrare än svensk vindkraft.
Och vem ska betala det kalaset? Är det konsumenterna? Är det staten?

De borgerliga lovar i debattartikeln i SvD att återkomma i nästa budget med resurser. Men i moderaternas aktuella budget finns inte ett öre till att öppna för nya reaktorer. Så Märta Stenevi från Miljöpartiet låg helt rätt när hon i TV i går beskrev den borgerliga kärnkraftsoffensiven som att det handlar om att föra folk bakom ljuset.

De borgerliga kärnkraftsdrömmarna spinner också på idén om små SMR-reaktorer som kan byggas var som helst. Det är därför de vill ta bort de villkor som finns att nya reaktorer bara ska få byggas där de nuvarande står. Men vill invånarna runt vårt land ha massor med radioaktiva apparater som närmaste granne? Det kan bli en mer upphetsad diskussion än den som i dag blossar upp om nya vindkraftsnurror.

SMR-reaktorerna producerar också obetydligt med el. Kanske behövs det nästan 20 stycken för att nå upp till vad en ”vanlig” reaktor svarar för.

Utan att blinka påstod Ulf Kristersson i TV-debatten att det är regeringen som lagt ner svenska reaktorer, när det är Vattenfall som av lönsamhetsskäl fattat besluten. Och där denna regering i dag tvärtom säger att vi behöver de reaktorer vi har som en övergångslösning. Kanske rentav modernisera dem så att de tuffar på några år till. Men inte bygga nytt.

Magdalena Andersson sa sig i TV-debatten inte begripa hur borgerligheten bekämpar vindkraft, den billigaste vägen till grönare el. Men Kristersson gav aldrig något svar på varför partiet kan driva rena kampanjer mot den billiga vindkraften och samtidigt klaga över stigande elpriser.

De fyra partiledarna från M, KD, SD och L som undertecknat den gemensamma borgerliga debattartikeln om ny kärnkraft talar om sig själv som ”nästa regering”.  Här har alltså Liberalernas Nyamko Sabuni hamnat i samma regering som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, trots att Liberalernas partiråd har ett beslut att så inte får ske.