Bild: stock.XCHNG

I dag röstar riksdagen om Signalspaningslagen. Det konstigaste är inte att frihetsliberaler sviker sina ideal och trycker ja för den värsta övervakningslagen i landets moderna historia. Det konstigaste är att socialdemokraterna röstar mot.

FRA ska få läsa all e-post du skickar till utlandet och alla mail från andra sidan gränsen. Dessutom kan de kolla vilka utländska hemsidor du besöker. Vad som är inland och utland i cyberspace är oklart. Men kontrolleras ska det. Och det behöver aldrig finnas misstanke om brott. En lag med smak av totalitära principer. Omöjlig före 11 september.

Många tror att socialdemokraterna gillar lagförslaget. Det är inte konstigt. Sverige har haft ett politiskt mönster där socialdemokrater och moderater kört betongpolitik i samförstånd. Nya kanoner, asylmurar och övervakning har alltid svetsat samman båda poler. Man kan lugnt säga att socialdemokraterna haft en naiv syn på staten som maktutövare. Slut ögonen, luta dig tillbaka och du hör Thomas Bodström argumentera för lagen. Du vet precis hur han skulle låta.

Men nu gör han inte det. Bodström säger inte det han alltid sagt. Ett gammalt samförstånd har brutits. SAP:s nej är ett tecken på hur blockpolitiken cementerats. Betongen som metafor har fått ny betydelse. Förhoppningsvis också ett tecken på att socialdemokratin äntligen börjar bli liberal i en del frihetsfrågor, äntligen "dom nya liberalerna", som Olle Svenning förutsåg i en bok för åtta år sedan.

Lagen framkallar fler konstigheter. I grundlagsutredningen diskuteras vara eller inte vara för en konstitutionsdomstol. Borgarna vill ha en sån. På ett seminarium nyligen argumenterade dom hårt för att socialdemokraterna sedan decennier saknat respekt för grundlagen. Enda skyddet för medborgarna är en konstitutionsdomstol, sa dom och viftade med sina pekfingrar. Alla samtidigt.

I dag röstar de genom en lag som helt utan skamkänsla gör just det – bryter mot lagen. I den europeiska stadgan om mänskliga rättigheter, inkorporerad i svensk lag plus i det Lissabonfördrag dumvänstern vill fälla, slås fast att alla har rätt "till respekt för sitt privatliv [ … ] och sina kommunikationer" (artikel 7) samt "frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser" (artikel 11).

Med en konstitutionell domstol hade Signalspaningslagen helt enkelt varit omöjlig.

Vi både fnissar och skäms lite när vi läser om hur hemliga polisen under andra världskriget ångade upp brev, läste och slickade igen efteråt. I dag tar den borgerliga regeringen ensamt beslut om en ny fluktarlag. Den här gången finns inte ens någon anledning.