ledare En lokalpolitiker i Sankt Petersburg gör sig redo att lämna in klagomål över den ryska rösträkningen. Valfusket i parlamentsvalet har varit mer uppenbart än någonsin. Och nu börjar det ryska folket visa sitt missnöje.

Solen sken över Sankt Petersburg när Boris Visjnevskij anlände till den pampiga rosa stenbyggnaden klockan åtta i måndags. Som en av de ledande oppositionspolitiker som ännu inte lämnat landet tänkte han protestera mot fusket i det ryska parlamentsval som avgjorts kvällen innan. Visjnevskij hade med sig två buntar papper med klagomål på bristande kontroll och observation i två av stadens centrala vallokaler.

Men innan vi fördjupar oss i det som hände Visjnevskij i den rosa administrationsbyggnaden ska vi stanna upp ett ögonblick. Boris Visjnevskij har nämligen haft en synnerligen märklig vecka.

I sin kandidatur till det ryska parlamentet utmanades Visjnevskij av två kandidater – Boris Visjnevskij och Boris Visjnevskij, två okända män som bytt både namn och frisyr för att efterlikna oppositionspolitikern och förvirra väljarna. Fusket uppmärksammades internationellt för att vara excentriskt även med ryska mått mätt.

Strunt i valresultatet, det ryska folkets möjligheter att uttrycka missnöje genom att rösta är begränsade. Nu börjar egentligen det intressanta.

Under de tre dagar som röstningen pågick läckte bilder och beskrivningar av fusket ut ur de ryska vallokalerna. Någonstans har en man gömt sig lite halvhjärtat bakom en rysk flagga, för att kunna sträcka ut en hand med röstsedlar och släppa ner dem i valurnan då och då. Någon annanstans fångas en maskerad person på bild när han får problem i sina försök att pressa ner valsedlar i urnan – bunten är för tjock för att gå ner.

Boris Visjnevskij är alltså inte den enda som observerat det oförblommerade valfusket. En knapp timme efter att han klivit in genom de tunga trädörrarna i administrationsbyggnaden blir han uppringd av någon som utger sig för att vara journalist från lokaltidningen Fontanka. Visjnevskij tar en paus och kliver ut på gårdsplanen igen, där han möts av vad han själv beskriver som ett gäng “sportigt klädda gangsters”.

En av dem rycker åt sig Visjnevskijs papper, resten blockerar dörrarna tillbaka in i byggnaden och säger åt honom att sticka. Boris Visjnevskij har inte mycket till val, och beger sig därifrån efter att ha blivit knuffad, hotad och förolämpad. Allt detta berättar han för den verkliga lokaltidningen Fontankas reportrar.

Den knuffade politikern blir en notis i rysk regimkritisk media. Samtidigt räknas de sista av rösterna och valresultatet börjar bli skarpare i konturerna. President Vladimir Putins parti Enade Ryssland får ungefär två tredjedelar av platserna i parlamentet och knappt hälften av alla röster. Som flera kommentatorer påpekat är det inte ett överväldigande resultat för en president som massutbildat sina valfunktionärer i fusk.

Vladimir Putin verkar onekligen nervös. Ett tecken är de praktiska detaljerna kring valet. Vallokalerna höll öppet under tre dagar istället för en, och folk kunde för första gången rösta elektroniskt – båda åtgärder antagligen tänkta att ge mer tid åt och underlätta manipulation av resultaten.

Men strunt i valresultatet, det ryska folkets möjligheter att uttrycka missnöje genom att rösta är begränsade. Nu börjar egentligen det intressanta. De kan fortfarande anordna demonstrationer och protestera mot resultatet.

Det senaste året har ryssarna demonstrerat ovanligt mycket. I januari protesterade folk runt om i Ryssland mot gripandet av regimkritikern Aleksej Navalnyj. Demonstrationerna uppskattades vara de största i landet på ett decennium. Fler protester utbröt i april under Navalnyjs hungerstrejk i fängelset.

Ett par timmar efter den nämnda knuffen på gårdsplanen i Sankt Petersburg, samlas människor på Pusjkintorget i ett regnigt Moskva. Runt 300 personer protesterar mot vad som framstår som fiffel med de elektroniska rösterna i valet. En del viftar med sina paraplyer, andra med politiska plakat. Nu börjar den riktiga valrörelsen.