Makarna Julia Navalnaja och Aleksej Navalnyj (2013) och Kalle Kniivilä. Foto: Bogomolov.PL/Wikimedia och Atlas

Ryssland Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har dött i fängelset, enligt den ryska kriminalvården. Dagens Arena har pratat med Kalle Kniivilä som följt hans karriär i över ett decennium. 

Under tisdagen gick den ryska kriminalvården ut med att Aleksej Navalnyj mått dåligt efter en promenad och strax därefter tappat medvetandet. Sjukvårdspersonal ska ha tillkallats men inte kunnat rädda hans liv, rapporterar Reuters.

– Vi kan vara ganska säkra på att han dött, och plötsligt, för annars skulle de inte gå ut med det. Men alla andra uppgifter kan vi nog bortse från eller i alla fall ta med en hel näve salt, säger Kalle Kniivilä, journalist och författare.

Kalle Kniivilä menar att Aleksej Navalnyj var den enskilt viktigaste kandidaten för oppositionen. Han hade karisma, var populär och känd och blev därför en samlande figur för oppositionen. Kalle Kniiviläs bok från 2021 heter Putins värsta fiende : Aleksej Navalnyj och hans anhängare och Kniivilä menar att det var Navalnyjs egenskaper som politiker som gjorde honom till ett hot för Putin.

– Han var allt som Putin inte är. En bra debattör, rolig och ung. Navalnyj var en rapp och intelligent person och var en ganska typisk politiker men av en kaliber som inte riktigt finns i Ryssland. Där handlar inte politik om att vinna över väljare utan att klättra i systemet. Men han hade nog varit en väldigt framgångsrik politiker i en demokrati, säger Kalle Kniivilä.

Putin inte oskyldig

Idag är oppositionen i Ryssland snudd på obefintlig. Alla är antingen fängslade eller utomlands. Därför anser Kalle Kniivilä att Aleksej Navalnyj inte längre var ett hot mot Putin, även om han fick ut meddelanden ibland.

– Det är en stor förlust, men rent praktiskt har hans bortgång ingen påverkan på oppositionen då den inte existerar.

Hur det kom sig att Aleksej Navalnyj dog kommer man inte få veta, menar Kalle Kniivilä. Han säger att Navalnyjs advokat träffat honom nyligen och att han då ska ha varit vid god hälsa. Men han menar också att det är tydligt att regimen vill slå ifrån sig ansvaret kring hans död.

– Den statliga ryska propagandaapparaten kommer redan med olika påståenden om dödsorsaken som går ut på att det var ett plötsligt sjukdomsfall som inte gick att förutse. Men han har hållits fängslad under en lång tid i undermåliga förhållanden med begränsad tillgång till mat och tillräcklig luft. Rysslands regim är inte oskyldiga, säger Kalle Kniivilä.