Aleksej Navalnyj, Vladimir Putin och Anna Politkovskaya.

Politiska mord Under förra veckan gick ryska myndigheter ut med att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dött. Dödsfallet kopplades snabbt ihop med de många andra dödsfall där orsak varit oklart. Dagens Arena har sammanfattat några av de dödsfall som av många kopplats till Putins arbete för att behålla makten.

Om du skriver in ”mystiska ryska dödsfall” på Google får du upp 118 000 sidor och artiklar. Oligarker som ramlat ut från fönster, forskare som blivit förgiftade och regimkritiker som hittats döda. Under Putins 24 år vid makten har flera ”mystiska” dödsfall uppmärksammats och spekulationer kring Kremls inblandning är vanligt. Martin Kragh, biträdande centrumchef för Centrum för Östeuropastudier, menar att det finns goda skäl att rikta blicken mot landets ledning.

– Putins primära mål är att hålla sig fast vid makten. Han kommer att vidta alla åtgärder för att uppnå detta. Om hans motståndare trillar av pinn på grund av sjukdomar, dålig hälsa eller novitjok (ett slags nervgift) är sekundärt. Det viktiga är att alla i hans omgivning förstår att de inte är säkra ifall de går emot honom, säger Martin Kragh.

Martin Kragh, biträdande centrumchef för Centrum för Östeuropastudier. Foto: UI

 

Ett av de ovanliga fall där en domstol faktiskt konstaterat att ryska myndigheter förmodligen är inblandade handlar om Alexander Litvinenkos död. Han var en rysk spion som hoppat av och flyttat till Storbritannien, där han uppges ha arbetat med brittisk underrättelsetjänst. 2006 blev han förgiftad av det radioaktiva ämnet polonium. Både brittisk polis och Europadomstolen kom sedan fram till att det var två ryska medborgare som var skyldiga till mordet. De ansåg även att det finns starka skäl att tro att de agerade på uppdrag av ryska myndigheter. Både Kreml och de två männen nekade till inblandning.

De flesta andra fall som media rapporterar om är spekulationer, rent rättsligt. Maria Persson Löfgren, som varit Sveriges Radios utrikeskorrespondent baserad i Ryssland, menar att det inte är konstigt att man antar detta.

– Dels har det funnits en sådan tradition som härrör från den sovjetiska tiden och även tidigare, att man undanröjer motståndare genom att döda dem. Om man i dag hade kunnat lita på polisen och rättsväsendet i landet hade det varit en annan sak, men det kan man inte göra för det finns ingen rättssäkerhet. Därmed är det inte konstigt att man drar den slutsatsen, säger Maria Persson Löfgren.

“Förrädare inte kan räkna med att leva”

Under midsommarhelgen i år inledde Wagnergruppen en kupp och marscherade mot Moskva med intentionen att ockupera staden. Kuppen avbröts dock innan de hann till Moskva och efter en uppgörelse fick Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin gå fri. Två månader senare kraschade ett flygplan, där Prigozjin och nio andra personer med kopplingar till Wagnergruppen uppges ha dött.

Maria Persson Löfgren. Foto: SR/Mattias Ahlm

 

Maria Persson Löfgren menar att motivet till de misstänkta morden, som skulle kunna kopplas till Kreml, inte är att avskräcka andra utan snarare att hämnas mot de som makthavarna anser vara förrädare.

– Systemet fungerar på det sättet att förrädare inte kan räkna med att leva. Om du stämplas som förrädare av makten i ett toppstyrt system som Ryssland är, så ligger du väldigt illa till, säger hon.

Forskare och affärsmän döda

Augusti skulle ha varit en triumfens månad för Rysslands rymdstyrelse Roscosmos. För första gången sedan sovjettiden gjordes ett försök att landa på månen. Det gick inte bra, utan rymdfarkosten kraschade vid landningen den 21 augusti.

Två ledande personer i projektet har sedan dess blivit sjuka, varav en dog. Michail Marov, 90, togs till sjukhus bara timmar efter den misslyckade landningen på grund av en ”hastig försämring av sitt hälsotillstånd” och togs in på sjukhus. Han var konsult i rymdexpeditionen och är en av Rysslands främsta astronomer.

En vecka senare togs även Vitaly Melnikov, 77, till sjukhus. Han ska ha blivit svampförgiftad och dog senare av skadorna. Melnikov var hög chef på RSC Energia, som tillverkar bland annat rymdfarkoster, och han har även arbetat inom Roscosmos.

Under 2022 uppges 21 ryska affärsmän dött, tillräckligt många för att få en egen sida på Wikipedia. Flera av männen har kopplingar till Rysslands olje- och energiföretag och dödsfallen har i många fall kopplats till kriget i Ukraina.

– I många fall handlar det om att de har haft positioner i statliga Gazprom och därmed är deras rörelsefrihet och yttrandefrihet starkt begränsad. Om de var emot kriget, vilket en del av dem var, så hade de inte så många alternativ än att lämna Ryssland. Och det är inte helt enkelt. Det är inte säkert att du blir utsläppt, säger Maria Persson Löfgren.

”Varför ramlar så många från femte våningen?” 

Enligt listan, samt nyhetsrapportering, har också totalt sju familjemedlemmar dött i samband med männens påstådda självmord. Merparten av dödsfallen har skett i Ryssland, men några av männen dog i till exempel Storbritannien, Spanien och USA. Även i de fallen finns ingen bevisning på att det skulle varit något annat än en olycka eller ett självmord.

– Det handlar ofta om indicier och en kontext som kan peka mot Kreml på ett trovärdigt sätt. Inte minst om motståndare till Putin som en efter den andra dör, mördas eller skadas svårt under mystiska eller iögonfallande omständigheter. Flera motståndare till Putin har mördats eller utsatts för mordförsök med kemiska eller nukleära stridsmedel – sådana preparat kontrolleras av landets säkerhetstjänst som lyder under presidenten, säger Martin Kragh.

Förra året uppmärksammades även tre olika läkare som uppgetts ha hoppat från fönster, alla under en period på två veckor. De ska enligt medierapportering tidigare ha protesterat mot arbetsvillkoren på sjukhusen under pandemin.

– Det har förekommit även långt före kriget att till exempel journalister som har jobbat med känsliga militära frågor har uppdagat ”fel” saker och  sedan har ramlat ut från femte våningen. Varför är det så många som ramlar ut från femte våningen? Man får tänka på sannolikheten, säger Maria Persson Löfgren.

”Ett gäng kriminella”

USA Today har sammanställt en lista med 38 personer med kopplingar till Ryssland och Kreml som dött mellan 2014 och 2017 och enligt Reportrar utan gränser har 37 ryska journalister blivit mördade under Putins regim. Pressfriheten har under samma tid gått från att vara en rättighet till att i dag vara obefintlig. Novaja Gazeta, som enligt Reportrar utan gränser varit Rysslands enda regimkritiska tidning, tvingades lägga ner i mars 2022. Under två decennier har fem av tidningens journalister mördats.

En av dem är Jurij Sjtjekotjichin, liberal politiker och journalist, som dog av en ”allergisk reaktion” 2003. Han arbetade då på Novaja Gazeta och hans kollegor arbetade länge för att en utredning skulle göras då de misstänkte förgiftning. Ett annat uppmärksammat fall är den grävande journalisten Anna Politkovskaja som 2006 blev skjuten utanför sin lägenhet. Hon var mest känd för sin kritiska rapportering om Kreml och konflikten i Tjetjenien.

– Det är viktigt att förstå att detta är ett land styrt av ett gäng kriminella. Det finns ingenting som kan stoppa dem och kriget är ett tydligt exempel på det. De tar ingen hänsyn och enskilda människor går att undvara, säger Maria Persson Löfgren.