ledare Utvecklingen i Ryssland är tydligt negativ. Fortsätter det i denna takt kommer den ryska regimen ha kvävt hela civilsamhället lagom till parlamentsvalet i september.

Planet hade redan börjat rulla ut mot landningsbanan söder om Sankt Petersburg när besättningen fick order från flygledningen om att backa. Det polska flygbolaget hade inget större val. Strax därefter klev rysk polis ombord och plockade med sig Andrej Pivovarov, regimkritiker och högt uppsatt i organisationen Öppna Ryssland.

Gripandet av Pivovarov i slutet av maj var ett i mängden. Det senaste halvåret har Putin tagit stryptag på det ryska civilsamhället och oppositionen. Allt fler organisationer klassificeras som icke önskvärda eller extremistiska, och deras medlemmar och supportrar riskerar högre fängelsestraff än tidigare.

Oppositionspolitiker arresteras på löpande band.

Oppositionspolitiker arresteras på löpande band. En del väljer att fly landet – som Dmitrij Gudkov, som flydde till Ukraina efter att över 140 poliser genomfört räder mot hans hem och kontor för en dryg vecka sedan. Andra tvingas lägga ned sina organisationer helt för att skydda sina anställda.

Den stora, oberoende nyhetssajten Meduza stämplades som “utländsk agent” i slutet av april, förlorade därmed stora delar av sin finansiering och lär få svårt att överleva.

Tidigare nämnda Öppna Ryssland avslutade all verksamhet i maj för att förhindra att medarbetarna arresteras, åtalas och fängslas. Arbetet i Aleksej Navalnyjs antikorruptionsorganisation upphörde i april av liknande skäl, och verksamheten klassificerades förra veckan som extremistisk. Det hindrar dem som stöttar den från att ställa upp i val och placerar dem i samma fack som IS-medlemmar.

Aleksej Navalnyj överlevde ett mordförsök, återvände till Ryssland och fängslades i januari. Händelsen verkar ha blivit startskottet för en ny nivå av repression. De senaste månaderna har regimen gått hårt åt alla former av opposition, civilsamhällesorganisationer och det som finns kvar av fria medier. Utvecklingen är tydligt negativ. Fortsätter det i denna takt kommer regeringen ha kvävt hela civilsamhället lagom till parlamentsvalet i september.

Antagligen är just det målet. Kalle Kniivilä sammanfattar de ryska valen i sin nya bok Putins värsta fiende (Atlas, 2021):
De röstberättigade förväntas inte välja mellan olika alternativ, utan genom acklamation ge sitt stöd till den rådande ordningen.
Putin och hans maktparti Enade Ryssland har inga verkliga motståndare, men de är rädda att valet trots det skulle kunna användas som en missnöjesyttring.

Genom den “taktiska röstning” Aleksej Navalnyjs organisation kampanjat för har oppositionen tidigare kunnat samlas kring kandidater och slå sina motståndare i lokala val. Det blir svårare när civilsamhället och media inte längre tillåts organisera sig. Det ryska samhället bleknar bort under Putins kvävande regim.

Efter att oppositionspolitikern Pivovarov greps på planet på väg mot Warszawa uttalade sig Polens biträdande utrikesminister Piotr Wawrzyk i den statliga tv-kanalen TVP:
Det här är en ovanlig handling, för om ryssarna ville frihetsberöva den här personen hade de kunnat göra det innan han gick ombord på planet. Frågan är varför de gjorde det i just det ögonblicket.

Ryska polisen kommer knappast besvara frågan. Men signalen efter gripandet är tydlig. Den ryska oppositionen kan inte slappna av ens när planet ut ur landet håller på att lyfta.