Ingemar Dahlkvist

Brister i elsäkerhet och arbetsmiljö. Det göms bakom ett byggplank på Stockholms mesta shoppinggata, Drottninggatan.

När Zara bygger om sin butik är det ett franskt företag med installatörer som, enligt Elektrikerförbundet, saknar behörighet och yrkeskvalifikationer, som monterar el.

Bakom ett grått byggplank på Drottninggatan i Stockholm döljer sig en hektisk arbetsplats. Ett 30-tal hantverkare klättrar på rullställningar, monterar golvplattor och spacklar gipsväggar när Dagens Arena besöker bygget.

Besöket blir kort. Vänliga men bestämda byggnadsarbetare visar på porten och förklarar på en blandning av spanska och engelska att det tyvärr inte finns någon ansvarig arbetsledare på plats som kan svara på frågor. De får inte uttala sig om vilken firma de arbetar åt men lämnar ett telefonnummer till en man i Spanien.

Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket finns det brister i arbetsmiljön i Zarabutiken. Det saknas till exempel information om att arbetsplatsanmälan är gjord. Daniel Eriksson, Elektrikernas regionala skyddsombud, som skrivit anmälan, misstänker också allvarliga brister i elsäkerheten. Han har därför stoppat arbetet för den personal som omfattas av hans stopprätt.
– Det ska enligt lag finnas uppgift om behörig installatör på arbetsplatsen. Det saknades när jag var där. Och de installatörer jag pratade med hade inte de kompetensbevis de ska ha. De berättade att de är bagare, mattläggare och så vidare, säger Daniel Eriksson.

Magdi Dobi, på Dobi Kvalitetskontroll, har Zaras uppdrag att utföra kontroll på butiksrenoveringen. Hon hävdar att det finns behörig installatör och hon reagerar starkt mot Daniel Erikssons uppgifter om att installatörerna saknar kompetens.
– Jag skäms för det här landet! Här kommer duktiga yrkesmän från andra länder och får veta av facket att de inte duger eftersom de saknar svenskt yrkesbevis, säger hon till Dagens Arena.

Entreprenör på renoveringen är ett franskt företag, Phibor. De hänvisar till Emil Lundgren, en av Sveriges största elinstallatörer, när det gäller behörigheten. Men enligt Erik Ryberg, affärsområdeschef på Emil Lundgren, är hans företag enbart inblandat som materialleverantör till arbetsplatsen.
– Det stämmer inte att vi har åtagit oss behörigheten. Vi har dokumentation över våra kontakter med Phibor, säger han.

Zara är ett av varumärkena i den spanska Inditex-gruppen. En talesperson för Inditex säger att man inte fått någon officiell anmärkning angående elsäkerhet och arbetsmiljö på bygget. Inditex uttalar sig inte innan det kommer en sådan anmärkning.

Skyddsombudet Daniel Eriksson menar att elsäkerhetsreglerna urholkas gradvis, framför allt genom att utländska företag använder installatörer som saknar yrkeskunskap. Han är rädd att ett hårdbantat Arbetsmiljöverk struntar i anmälan och hos polisen, dit han också vänt sig i hopp om ett ingripande, fick han beskedet att polisen måste få in en anmälan innan man beivrar lagbrotten.

Under tiden pågår arbetet för fullt. Daniel Eriksson befarar att det är Zaras kunder som blir drabbade.
– För en del år sedan inredde Zara en annan butik i Stockholm. Då med en tysk firma som utförare. När butiken öppnat brändes en kvinna fast vid en strömförande stålkonstruktion. Då gjorde man en inspektion som ledde till 46 anmärkningar. En annan firma fick göra om jobbet, säger han.