Försvarsminister Sten Tolgfors. Bild: Magnus Åsblad
Försvarsminister Sten Tolgfors. Bild: Magnus Åsblad

Den svenska regeringen ville inte hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Men ett brev från Marcus Wallenberg, styrelseordförande i vapentillverkaren Saab, till försvarsministern fick regeringen att ändra sig, rapporterar Sveriges Radio.

Tidigare har Sveriges Radio avslöjat att Sverige 2008 hjälpt diktaturen Saudiarabien med planeringen av en vapenfabrik. Avslöjandet ledde till att dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors avgick.

Enligt nya uppgifter var regeringen från början emot att bistå Saudiarabien i bygget av vapenfabriken. Enligt Exportkontrollmyndigheten bröt samarbetet mot svenska lagar om vapenexport.

Men ett hemligstämplat brev från Saab:s styrelseordförande Marcus Wallenberg till Sten Tolgfors fick regeringen att byta fot i frågan. I brevet uttrycker Marcus Wallenberg att regeringens hållning i frågan irriterat saudierna, och att Saudiarabien därför hotade att ställa in en beställning av Saab:s militära radarsystem Erieye.

De nya uppgifterna publiceras i en kommande bok om Saudiaffären. Fredrik Reinfeldt har ännu inte ställt upp på en intervju om huruvida regeringen påverkades av Marcus Wallenberg.
– Så här får det naturligtvis inte gå till i en demokratisk stat. Det blir moraliskt och politiskt tvivelaktigt eftersom regeringen faktiskt var inne på att lägga ner projektet. Det här är en direkt påtryckning som påverkar processen, säger Mats Lindberg professor i statsvetenskap, till Sveriges radio.

Han fortsätter:
– Det här kallas illegitim makt. Med andra ord när en regering försöker följa den lagstiftning vi har och sedan kliver Wallenberg in och försöker påverka politiken, säger Mats Lindberg.