Bild: Flickr/decafinata

Semestern en klassfråga. 30 procent av alla arbetare har inte gjort semesterresa, bland tjänstemän har 14 procent stått över semesterresan.

Tydliga klasskillnader framkommer i hur semestern tillbringas. 30 procent av arbetarna har inte åkt på någon semesterresa, eller tillbringat tid i sommarstuga eller husvagn det senaste året. Det är en markant skillnad jämfört med för tjänstemän, där 14 procent inte har rest någonstans. De siffrorna presenteras i en ny LO-rapport.

Färre arbetare än för två år sedan har dessutom haft möjlighet att resa iväg på semester. 2011 var det 32 procent, alltså en minskning på två procentenheter jämfört med 2013.

– Rapporten visar att inte mycket har hänt på 30 år. Att ha möjlighet till en aktiv semester är lika mycket en klassfråga i dag som år 1984, säger Tobias Baudin, LO:s vice ordförande, i ett pressmeddelande.

För arbetarkvinnor är det ännu fler som tvingas avstå semesterresan. 32 procent av arbetarkvinnorna har inte rest någonstans det senaste året, medan det bland männen är 27 procent som inte har kunnat resa på semester.

– Många lågavlönade och deltidsarbetande kvinnor är dessutom ensamstående med barn och hör till dem som kanske allra mest skulle behöva komma ifrån och göra en semesterresa, säger Tobias Baudin.

Klasskillnaderna visar sig även bland fritidsvanor. Medan 79 procent av tjänstemännen strövat i skog och mark det senaste året är samma siffra för arbetare 66 procent. 30 procent av arbetarna har läst en bok den senaste veckan – något som 49 procent av tjänstemännen har gjort. Bland arbetare är det fortfarande 18 procent som inte har en dator hemma, medan motsvarande siffra för tjänstemännen är 7 procent.