Svensk sjukvård Sjuksköterskor och undersköterskor erbjuds bonusar på upp till 35 000 kronor för att jobba under sommarmånaderna. 

Många ser fram emot stundande semester, men för landstingen är sommaren en tid då bemanningen på sjukhusen blir svår.

Drygt hälften av alla landsting och regioner erbjuder ersättning till sjuksköterskor och undersköterskor, och i vissa fall andra yrkesgrupper, som inte tar semester under juni, juli eller augusti.

Bonusen varierar i olika delar av landet och är i många fall både högre och vanligare för sjuksköterskorna, rapporterar Kommunalarbetaren.

Hudiksvalls sjukhus kan man få 30 000 kronor om man bara tar två veckors ledigt under sommarmånaderna.

I Halland kan både sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar hela sommaren få 35 000 kronor i bonus.

Görel Stoltz, sektionsordförande för Kommunal, säger till fackförbundstidningen att bonusar inte är någonting man förordar. Personalen behöver sin semester för att inte själva bli sjuka.

– Vi har det ganska tufft här på sommaren eftersom Halland invaderas av sommarfolk, och de blir också sjuka. Personalen behöver sin ledighet.

För de som kommer in och jobbar något extra skift finns det också pengar att tjäna. Ersättningen varierar men rör sig för sjuk- och undersköterskor om cirka 3000 kronor per pass.

Sommarbemanningen på länets sjukhus, ser dock bättre ut än tidigare år. Det är vårdförbundet som har skickat ut en enkät och även om bemanningen ser bättre ut på sjukhusen så står vårdcentralerna inför en tuff tid. Någon som SVT Nyheter var först med att rapportera.

De landsting som kommer ha det svårast med semestern kommer vara cancercentrum i Umeå, psykiatrin och intensivvårdsavdelningen i Skellefteå, och kirurgen i Lycksele.

De erbjuder bonusar till alla som flyttar sina semestrar.

Intresset för bonusarna är dock svalt.

– Jag behöver mina fyra veckors semester och skulle aldrig skjuta på en vecka. Jag gjorde ett extrapass förra året och då fick jag 3000 kronor för en dag, men det är mindre än när vi har kvalificerad övertid så jag tycker att det är jättedåligt. Jag har skrivit upp mig för ett pass i år också men ska stryka det för det är inte värt pengarna, säger Marie Törnlund till Kommunalarbetaren.