Walla Dino, huvudskyddsombud och Mirela Velagic, klubbordförande. fackliga hjältar 2022, foto: LO.

fackliga hjältar 2022 Fackklubben på klädkedjan Zara på köpcentrumet Väla i Helsingborg  kämpade mot hyvlade kontrakt och splittrade arbetspass. Igår fick de utmärkelsen Årets fackliga hjältedåd  av LO.

 .– Vi är tacksamma för all den uppmärksamhet och positiva feedback som vi fått, säger Walla Deeno huvudskyddsombud och Mirela Velagic, klubbordförande. Nu vill vi uppmana andra: tvivla inte på er själva, tro på förändring och ta kampen! 

Varje år delar LO ut priset  till en ung person eller grupp som gjort en betydande insats inom fackföreningsrörelsen  2022 går priset till fackklubben på Zara-butiken i Väla, Helsingborg..Motiveringen lyder:

“Walla Dino och Mirela Velagic har tillsammans med fackklubben på arbetsplatsen tagit kamp mot bristande bemanningsplanering och orimliga scheman. Anmälan som de gjort har bidragit till att Arbetsmiljöverket fått upp ögonen för ett omfattande psykosocialt arbetsmiljöproblem för anställda inom handeln.  

Brister i bemanningsplanering är det arbetsmiljöproblem som återkommande rankas högst av Handels skyddsombud. Genom att systematiskt arbeta för att anställda ska kunna ha drägliga villkor har man visat på att motstånd mot försämringar lönar sig. Fackklubbens outtröttliga arbete för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön på sin arbetsplats inom detaljhandeln gör den till en välförtjänt mottagare av priset som facklig hjälte.”

Priset delades ut på LO:s Ungforum Runö Folkhögskola i Åkersberga norr om Stockholm. I publiken satt 200 andra fackligt aktiva unga från olika delar av Sverige.

Årets fackliga hjältedåd är en utmärkelse som delats ut sedan år 2009 till en grupp eller en person som har gjort en betydande insats inom facket det senaste året.  Priset vill  inspirera fler unga att engagera sig och ta plats. Kriterier för utmärkelsen är att gruppen eller personen har varit aktiva inom något av LO-förbunden och är under 30 år