Parliamentet i Ungern.
Orbán talar inuti Ungerns parlamentsbyggnad. Foto: Elekes Andor

Nato Idag måndag beslutade det ungerska parlamentet att godkänna Sveriges Natoansökan. Ansökan har därmed blivit accepterad av samtliga medlemsländer. Samtidigt finns det fortfarande organisationer i Sverige som varnar för riskerna med ett svenskt Natomedlemskap.

För nästan två år sedan, i maj 2022, lämnades Sveriges ansökan in till Natos generalsekreterare. Av organisationens medlemsländer var det i början av 2024 bara två som inte hade godkänt den svenska ansökan: Turkiet och Ungern. Turkiets parlament röstade för ett svenskt Natomedlemskap i januari, vilket bara lämnade Ungern.

Idag måndag röstade det ungerska parlamentet om frågan. Svaret blev som förväntat ja, med 188 röster för och endast 6 emot.

Svensk kritik mot Nato

Sveriges beslut att gå med i Nato har dock ifrågasatts från flera håll. När riksdagen tog beslutet att ansöka om medlemskap röstade samtliga närvarande ledamöter från Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej. Och det finns även andra som är kritiska mot Nato.

– Vår rädsla är att Sveriges historiskt starka röst för fred och nedrustning håller på att tystas. Det vi har fått höra under den här processen är att Sverige inom Nato kommer att kunna verka för fred, diplomati och nedrustning. Men hittills har vi bara sett att den svenska strategin är att ge efter för odemokratiska krav, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds, till Dagens Arena.

Kerstin Bergeå
Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds. Foto: Svenska Freds

Vänsterpartiet fortfarande emot

Också Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling riktar skarp kritik mot beslutet att ansöka om Natomedlemskap. 

– Det är ett historiskt beslut som kommer att ha stor påverkan på Sverige. Vi har haft 200 år av militär alliansfrihet och ska nu ingå i en väldigt stor militärallians. Naturligtvis finns det stora risker med det, som vi har sett under den här processen, där Erdoğan och Orbán har fått diktera villkoren, säger han till Dagens Arena.

Håkan Svenneling menar att Sverige måste vara försiktigt framöver, för att undvika att dras in i konflikter mellan andra länder.

– Poängen är ju att Natomedlemskapet ska ge trygghet, men det ger också stora osäkerheter. Det är viktigt att vi inte anpassar oss för mycket; då riskerar vi att bli en pusselbit i alliansen. Som land måste vi fortsätta hålla ett bra militärt och civilt försvar, säger han.

Håkan Svenneling
Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet.