Moderaternas förslag om jämställdhetsbonus för vabbdagarna möts av hård kritik från S-kvinnors Carina Ohlsson och Vänsterpartiets Wiwi-Anne Johansson.

Kvinnor tar ut två tredjedelar av vabbdagarna. För att råda bot på det ojämställda uttaget vill Moderaterna nu införa en jämställdhetsbonus för att föräldrar ska få incitament att dela dem lika.

Wiwi-Anne Johansson, Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor undrar varför “gubbar ska ha bonus för att göra det som kvinnor gör”.

– Det är ett typiskt borgerligt förslag ­– att det alltid ska behövas bonusar för att män ska kunna ta sitt ansvar. En bonus blir som plåster på såren, det löser inte grundproblemet, säger Wiwi-Anne Johansson.

Hon tror att en individualiserad föräldraförsäkring, där alla parter tar sitt självklara ansvar, är rätt väg att gå. Om uttaget av föräldradagarna jämnas ut kommer det att påverka uttaget av vabbdagarna.

– Vi vet att jämställda par blir ojämställda när de får barn. Om kvinnorna tar ut en större del av föräldraförsäkringen blir den naturliga följden att de också stannar hemma med barnen om de är sjuka, säger Wiwi Anne Johansson.

S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson håller med och tillägger att det till stor del också handlar om kunskap och opinionsbildning från myndigheters och fackets sida.

– Vi har ju också sett att jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen inte har haft någon effekt, säger Carina Ohlsson.

Moderaterna föreslår att bonusen ska ges om uttaget av vabbdagar har fördelats jämnare än 25 procent för ena vårdnadshavaren och 75 procent för den andra. Men eftersom en tredjedel av vabbdagarna redan tas ut av männen, gör förslaget ingen skillnad.

– Då får det ju inte ens en avgörande betydelse. Det främjar inte ett förändrat beteende, säger Wiwi Anne Johansson.