Bild: Flickr
Bild: Flickr

1 900 procent. Så mycket ökade läxhjälpsföretag vinsten på fyra år, rapporterar Aftonbladet. ”Resurserna borde gå till skolan.”

För läxhjälpsföretaget My Academy Sweden har rutavdraget blivit en riktig guldgruva. På fyra år har företagets omsättning ökat med 1 900 procent. Det avslöjas i en granskning som Aftonbladet har genomfört.
– Det här är resurser som borde gå in i skolan och bli till del för alla. Det vi behöver är fler lärare och mindre klasser, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund, till Aftonbladet.

Rutavdraget har tidigare kunnat utnyttjas för läxhjälp fram till att de fyller 15 år genom en gråzon i lagstiftningen. Men enligt ett förslag från finansdepartementet ska nya regler införas från och med årsskiftet. Enligt förslaget ska det vara möjligt att göra rutavdrag för läxhjälp för elever ända fram till att de avslutat gymnasiestudierna.

När Dagens Arena i förra veckan intervjuade Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Rossana Dinamarca berördes läxhjälpsföretagens drastiskt stigande vinster:
– Det som jag tycker är vidrigt i den här historien är att vi i Sverige har slagits för att vi ska ha en utbildning för alla, att det ska vara en rättighet för alla. Nu visar det sig allt mer att klyftorna växer och att det spelar allt större roll vad föräldrarna har för bakgrund.

– Med den här typen av subventioneringar kommer det att spela än större roll vilka föräldrar du har. Jag tycker det är riktigt snuskigt ärligt talat, säger Rossana Dinamarca.