Ulla Andersson (V) och civilminister Ardalan Shekarabi (S)

VÄLFÄRDSVINST Regeringen och Vänsterpartiet förklarar nu hur ett vinsttak i välfärden kommer att se ut. Det blir ett vinsttak enligt Reepalus förslag för skolan och omsorgen – men vården lämnas utanför.

Det var ett par veckor sedan som regeringen och Vänsterpartiet gick ut med att de var överens om hur vinstbegränsning skulle genomföras i välfärden, och att en proposition ska läggas fram för riksdagen.

Igår meddelade de förhandlade parterna att det blir ett vinsttak av den storlek som Ilmar Reepalu föreslagit i sin utredning, nämligen maximalt sju procent av operativt kapital, plus statslåneräntan. Men vården utesluts ur förslaget.

– Vi har fört en dialog med professionerna inom sjukvården och kommit fram till att vi måste beakta de särskilda behov som finns där, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter.

Istället ska regeringen tillsätta en ny utredning för att titta på just vården och hur vinster kan begränsas där.

Vänsterpartiet har tidigare ställt som ett absolut krav att alla delar av välfärden ska ingå i ett förslag om begränsade vinster, som skulle läggas fram innan valet. Men Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, försvarar överenskommelsen som de har gjort med regeringen.

– Vänsterpartiet har baxat den här frågan ända hit mot många starka krafters vilja, inte minst högern och riskkapitalisterna i välfärden, jag tycker vi har kommit väldigt, väldigt långt, säger hon till SVT.

Ardalan Shekarabi debatterade frågan om vinster i välfärden i gårdagens SVT Agenda med Jimmie Åkesson. Sverigedemokraterna ville inför valet 2014 begränsa vinst i välfärden, men har sedan dess svängt och säger att de ska rösta emot förslaget om begränsad vinst.

– Jag har ingenting emot att privata företag gör vinst. Om det handlar om välskötta företag med hög kundnöjdhet, då ska man kunna göra vinst, sade Jimmie Åkesson i SVT Agenda.

Ardalan Shekarabi sade att vinstbegränsningen syftar till att se till att skattepengar går till det de är avsedda för.

– I dag har vi stora förstärkningar i statsbidrag som går till välfärd och skola, och vi ser att det finns fristående aktörer som tar de statsbidragen och delar ut dem i form av vinstutbetalningar, sade civilministern under debatten.