Ilmar Reepalu. Bild: Julia Lindemalm, Sydsvenskan, SCANPIX

Vinstutredning Det räcker inte med kvalitetskrav för att minska vinsterna i välfärden, anser Ilmar Reepalu som i dag överlämnar andra delen av sin utredning om vinster i välfärden.

I höstas lämnade regeringens särskilde utredare Ilmar Reepalu över sitt förslag regeringen om hur vinsterna i välfärden ska begränsas: ett vinsttak för privata välfärdsbolag. Välfärdsbolagen rasade mot förslaget och allianspartierna har sagt nej till att införa ett sådant tak. I stället har man föreslagit att införa hårdare kvalitetskrav i välfärden.

Men enligt Ilmar Reepalu, som i dag presenterar den andra delen av utredningen, räcker det inte med kvalitetskrav för att minska vinsterna i välfärden.

Reepalu menar bland annat att kvalitetskrav är för trubbiga och skulle missa svårmätbara värden.

»Hur mäter man till exempel den kvalitet som uppstår när en engagerad lärare uppmärksammar att en elev har en svår situation i hemmet? Eller då en kirurg tar sig extra tid för att förklara en kommande operation för patientens anhöriga?«, skriver han på DN:s debattsida.

Vänsterpartiet, som drivit frågan om ett stopp på vinstjakten, anser inte heller att kvalitetskrav är tillräckligt.

»Så länge välfärdsverksamheter tillåts ha största möjliga vinst som drivkraft kommer kvalitetskriterier ensamma att vara otillräckliga«, skriver partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson SvD:s debattsida.