Det är inte konstigt att Vänsterpartiets ledare pratar klasskamp. Det som skaver är att analysen är ouppdaterad.

Vänsterpartiet borde ha ett guldläge i opinionen. Till och med moderata väljare är inne på partiets linje vad gäller vinstslöseriet i välfärden, enligt olika opinionsmätningar. Det är den opinionen Jonas Sjöstedt vill fånga – och han gör det bra.

Efter Sjöstedts tal är Vänsterpartiet inte längre politikens Gott-och-blandat-påse. För ett parti, som i sitt program har meningen ”ingen kamp är för liten”, är det ingen underdrift att nu säga att V satsar alla pengar på samma häst – stoppa vinstuttaget i välfärden. Efter Almedalsveckan har säkert Jonas Sjöstedt sagt ”vinster i välfärden” lika många gånger som Stefan Löfven sagt ”jobben” och Fredrik Reinfeldt sagt ”ansvar”.

När Sjöstedt inleder med att tala om jämställdhet är det med en självklarhet som gör att han landar helt rätt. Ämnet hoppade Reinfeldt helt över under onsdagens tal. Jonas Sjöstedt är ett retoriskt geni och en citatmaskin. Briljant blir det när åhörarna får den retoriska frågan om de vill vara samhällsmedborgare eller kunder.

Luckorna i talet finns på det internationella området. Vänsterpartiets hjärtefråga Palestina nämndes inte överhuvudtaget. Inte heller talade Jonas Sjöstedt om handikapprörelsen eller social utsatthet, något som får betecknas som anmärkningsvärt.

När Jonas Sjöstedt säger det retoriska ”vi”, är frågan vilka ”vi” han egentligen menar. Det är inte konstigt att Vänsterpartiets ledare pratar klasskamp. Det som skaver är att analysen är ouppdaterad. Sjöstedt utelämnar helt hur etnicitet kan relateras till sociala ojämlikheter. Inte heller förekommer resonemang om att både kön, klass och etnicitet kan verka samtidigt och förändras av sammanhang.

Och han är utan tvekan Almedalens mysfarbror – om än med lite butter framtoning. Han bäddar in åhörarna i ett skönt ideologiskt fluff. Den kan behövas i dagens politiska sammanhang, som i allt för stor utsträckning kretsar kring spelteori i stället för politisk övertygelse.

Nästa år gör han det förhoppningsvis med en klasskamp för 2013 och inte för 1970.