Palestinska flyktingar i Al Matahin och Al Qarara nära Khan Younis och Göran Holmqvist avdelningschef Sida. Foto: UNRWA/Ashraf Amra

Gaza Flera biståndsorganisationer markerar mot Sveriges beslut att stoppa biståndet till UNRWA genom att säga nej till Sida-pengar som skulle ha gått till UNRWA. 

– Vi ville skicka en signal till Sida att vi anser att deras beslut inte är klokt, säger Pål Nesse, Norska flyktinghjälpen.  

Den 30 januari stoppade Sverige biståndet till UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, på grund av anklagelser om att medarbetare deltagit i attacken den 7 oktober, då 1200 människor dödades och 200 togs som gisslan av Hamas. För Sveriges del rörde det sig om 31 miljoner kronor till humanitära insatser. Sverige är ett av många länder som stoppat biståndet till UNRWA.

Norska flyktinghjälpen som jobbar på plats i Gaza erbjöds extrapengar från Sida som var avsedda för UNRWA innan stoppet. Trots det enorma lidandet för befolkningen i Gaza så tackade organisationen nej till pengarna.

Pål Nesse, specialrådgivare, Norska flyktinghjälpen. Foto: Norska Flyktninghjelpen.

Vill skicka signal

– Vi ville skicka en signal till Sida att vi anser att deras beslut inte är klokt. Man bör uppta stödet till UNRWA och inte ge pengarna till oss istället, säger Pål Nesse, specialrådgivare på biståndsorganisationen. 

Just nu behöver hela Gazas befolkning på 2,3 miljoner människor humanitärt stöd för att överleva. Samtidigt har FN:s livsmedelsprogram stoppat leveranser till norra Gaza av säkerhetsskäl, sedan hungriga människor försökt klättra upp på lastbilarna och konvojerna beskjutits under söndagen och måndagen. Kaos utbröt och en lastbilschaufför misshandlades. Enligt FN är ett av sex barn i under två år i norra Gaza akut undernärt.

Fel med kollektivt straff

Pål Nesse hoppas att uppmaningen ska leda till att pengarna istället överförs till UNRWA och hjälper folket i Gaza, vilket är syftet med bidraget. Han är kritisk till svenska regeringens beslut.

– Om någon har missbrukat sin ställning eller deltagit i terrorangrepp så straffar man inte en gigantisk organisation kollektivt för vad några få gör, säger han. 

Norska flyktinghjälpen är inte ensamma om sitt beslut. Även Internationella Rödakorskommittén och FN-organ har tackat nej till svenska pengar som skulle gått till UNRWA, enligt Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida.

– Vi har lyssnat på dem och förstått att de tycker att UNRWA:s roll i Gaza just nu är oersättlig, och att de inte vill vara del i att försämra förutsättningarna för dem, säger han.

Eniga med regeringen

När regeringen stoppade utbetalningarna till UNRWA den 30 januari sa biståndsminister Johan Forssell (M) att de 31 miljonerna till UNRWA skulle omfördelas till andra organisationer, som Röda korset och FN:s livsmedelsprogram. Den 8 februari meddelade Sida att pengarna till UNRWA inte ska omfördelas till andra organisationer, utan sparas i väntan på utredningen om medarbetarnas inblandning i attacken den 7 oktober. De beslutade också att avsätta en extra summa på 69 miljoner kronor till humanitära insatser i Gaza.

– Vi har aldrig tänkt oss att vi skulle ta bort pengarna från UNRWA, budgetutrymmet bibehålls men vi avvaktar mer information från FN:s utredning innan beslut, säger Göran Holmqvist på Sida. 

Hans uppfattning är att regeringen och Sida har samma uppfattning i frågan, då även regeringen har sagt att den avvaktar utredningen.

Sverige ökar biståndet

Hittills har Unicef och FN:s livsmedelsprogram fått 23 miljoner kronor och IRC, International Rescue Committe, drygt 10 miljoner kronor till akutsjukvård. Resterande 46 miljoner kronor kommer Sida att ge besked om de kommande veckorna. 

Sverige är en av de större biståndsgivarna till UNRWA. Utöver de 31 miljoner kronor i humanitärt bistånd till som Sida beslutar om, finns ett så kallats kärnbistånd till att till exempel driva skolor för palestinska flyktingar. 2024 rör det sig om 400 miljoner kronor, vilket är en minskning jämfört med tidigare. Även det biståndet är pausat.