Regeringen förlorade omröstningen i riksdagen om brytpunkten på onsdagseftermiddagen. Med 159 röster mot 156 satte oppositionspartierna stopp för sänkt statlig skatt för de som tjänar över 36 000 kronor.

I höstens budgetproposition föreslog regeringen att brytpunkten för statlig skatt skulle höjas för de som tjänar över 36 150 kronor i månaden. Det skulle innebära att inkomsttagare som mest skulle få ytterligare 250 kronor mer kvar i plånboken varje månad från och med nästa år. Men på onsdagen röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – som tillsammans utgör en majoritet i riksdagen – mot förslaget.

Beslutsprocessen kring brytpunkten har skapat en konflikt i riksdagen. Regeringen anser att oppostionspartiernas beslut strider mot riksdagsordningens bestämmelse om att budgetens ramar ska beslutas genom ett enda klubbslag. Oppositionen menar att regeringen gjort fel som inte förankrat förslaget hos en majoritet i riksdagen.

Redan i slutet av oktober skedde en omröstning kring brytpunkten i riksdagen. Vid det tillfället hade två socialdemokrater glömt bort tiden för röstningen och Vänsterpartiet hade missat att kvitta sin partiledare som var frånvarande den dagen.

Den 5 december stoppade i sin tur talmannen Per Westerberg den planerade omröstningen av oppositionens förslag. Ärendet gick vidare till Konstitutionsutskottet där S, V, MP och SD kunde rösta för en ny omröstning till i dag, onsdag.